Istoricul zilei: 10 august

10 08 2021 LC IST 3

Anul 1793. A fost deschis oficial la Paris, Muzeul Louvre, unul dintre cele mai mari muzee ale lumii din zilele noastre. Funcția de muzeu al Luvrului  începe odată cu expoziția celor mai frumoase tablouri ale colecției regale, ținută la Palatul Luxemburg între anii 1750 și 1785, și care a cunoscut un enorm succes. La 10 august 1793 are loc inaugurarea oficială a noului muzeu. Acesta a fost inițial un loc de pregătire a artiștilor vremii, publicul larg având acces numai în zilele de duminică până în anul 1855. În timpul Primului Imperiu muzeul se va numi Muzeul Napoleon.  Sub domnia lui Napoleon al III-lea Luvrul a suferit mai multe modificări.  În 1871 muzeul a fost incendiat în timpul Comunei din Paris iar arhitectul Lefuel a fost nevoit să reconstruiască o parte din clădiri.

10 08 2021 LC IST 4

Anul 1875. A fost pusă piatra fundamentală a castelului Peleș din Sinaia. Castelul Peleș din Sinaia, reședința de vară a regilor României, a fost construit la dorința regelui Carol I al României (1866-1914), după planurile arhitecților Johannes Schultz, Carol Benesch și Karel Liman, și a fost decorat de celebrii decoratori J. D. Heymann din Hamburg, August Bembé din Mainz și Bernhard Ludwig din Viena. Castelul Peleș este unul dintre cele mai importante edificii de tip istoric din România, având caracter de unicat și este, prin valoarea sa istorică și artistică, unul din cele mai importante monumente de acest fel din Europa celei de-a doua jumătăți a secolului al XIX-lea.

10 08 2021 LC IST 5

Anul 1884. S-a născut Panait Istrati (Gherasim Istrate), scriitor român afirmat în Franţa. Este autorul lucrărilor literare  „Chira Chiralina”, „Cum am devenit scriitor”, „Ciulinii Bărăganului”, „Codin”, „Moş Anghel”, „Spovedania unui învins”. În 1927 a vizitat Uniunea Sovietică, inclusiv Ucraina. Panait Istrati a decedat la 16 aprilie 1935, la Bucureşti.

Anul 1929. La Tighina s-a născut actriţă română de teatru şi film,Tamara Buciucean. Tamara Buciuceanu (alternativ Tamara Buciuceanu-Botez) este una dintre cele mai apreciate actrițe române de teatru, film și televiziune din generația de aur. Între 1948-1951 frecventează Institutul de Teatru „Vasile Alecsandri” din Iaşi, însă în anul IV de studii se transferă la Bucureşti, la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică la clasa profesorului Ion Bălţăţeanu (asistentă Sorana Coroamă). Absolvă în 1952. Este una din reprezentantele generaţiei de aur a teatrului românesc. Este supranumită „Doamna comediei româneşti“, fiind una dintre figurile legendare ale teatrului de comedie. A decedat la 15 octombrie 2019.

10 08 2021 LC IST 6

Anul 1945. Japonia cere pace și capitulează peste 4 zile, punând astfel capăt celui de-al Doilea Război Mondial.

Anul 2014. În Donbas au început luptele crâncene de la Ilovaisk între Armata Ucraineană şi rebelii din aşa-numita republică populară Doneţk, susţinuţi activ de forţele armate ale Federaţiei Ruse.

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий