Istoricul zilei: 10 ianuarie

28 07 2020 LC site ISTORICUL 2

Anul 1475.  A avut loc marea Bătălie de la Podul Înalt, de  lângă  Vaslui, în care domnul Moldovei, Ştefan cel Mare, a zdrobit armatele otomane conduse de Suleiman Paşa. În pofida diferenței mari de forțe, turcii au suferit o înfrângere zdrobitoare, pierzând (după spusele unor cronicari) o mare parte a armatei. A fost considerată cea mai mare înfrângere a islamului în fața unei armate creștine, Ștefan cel Mare fiind numit eroul creștinătății.  În timpul domniei marelui voievod s-au scris cinci cronici care descriau lupta. În „Letopiseţul anonim” sau în „Cronica de la Putna”, marea victorie de la Vaslui este consemnată lapidar, cronicarul fiind interesat mai mult de importanţa ei şi de personalitatea lui Ştefan cel Mare care e considerat alesul lui Dumnezeu şi urmaş al vechilor împăraţi bizantini, fiind întâmpinat în capitala ţării, Suceava, cu strigarea „să trăiască ţarul”.

Lupta de la Vaslui, de la Podul Înalt, a fost o victorie strălucită, care a dus faima domnului moldovean  în Europa. Papa Sixt al IV-lea, numindu-l principele creștinătății, i-a scris lui Ștefan: „Faptele tale săvârșite până acum cu înțelepciune și vitejie contra turcilor necredincioși, dușmanii noștri, au adus atâta celebritate numelui tău, încât ești în gura tuturor și ești de către toți foarte mult lăudat”.

Anul 1545. S-a tipărit, la Târgoviște, „Molitvelnicul  lui Dimitrie Liubavici și se reia activitatea tipografică în Transilvania.  După numai 38 de ani de la inventarea tiparului de către germanul Johannes Gensfleisch, călugărul Macarie tipărea primele cărţi de cult în Ţara Românească. Lui Macarie i-au urmat Dimitrie Liubavici şi Filip Moldoveanul.

„Molitvelnicul” cuprinde toate rugăciunile cerute de nevoile vieţii spirituale ale creştinului, începând cu naşterea lui şi până la moarte.

Anul 1863. A fost deschisă la Londra prima linie de transport subteran.

Anul 1920. Este înfiinţată  oficial Liga Naţiunilor, odată cu intrarea în vigoare a Convenţiei Ligii Naţiunilor după ratificarea acesteia în 1919 de 42 de state. Printre membrii fondatori se numără şi România. Liga Naţiunilor încetează să funcţioneze odată cu declanşarea celui de-al Doilea război mondial, hotărârea de autodizolvare fiind adoptată după intrarea în vigoare a Cartei Naţiunilor Unite, la 18 aprilie 1946.

Anul 1946.  La Londra are loc prima Adunare Generală a ONU. Au participat toţi reprezentanţii celor 51 de naţiuni, membre cu drepturi depline ale Organizaţiei Naţiunilor Unite.

Anul 1989. S-a stins din viaţă Valentin Gluşko, savant ucrainean în domeniul energeticii, academician. El primul în lume a creat motorul electrotermic pentru rachete şi pentru complexul spaţial „Energhia” – „Buran”. Motoarele construite de Valentin Gluşko au fost folosite la avioanele Iak-3, Su-6, Su-7, la navele spaţiale „Vostok”, „Voshod” şi „Soiuz”, la staţiile spaţiale „Saliut” şi „Mir”, la sondele care au zburat spre Lună şi alte planete şi la rachetele-purtătoare „Proton”. În total, sub conducerea lui Valentin Gluşko până în anul 1988 au fost create circa 50 motoare cu combustibil lichid pentru rachete şi modificările lor. În prezent motoarele lui Valentin Gluşko sunt aplicate la 17 modele de rachete de luptă şi spaţiale.

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий