Istoricul zilei: 11 ianuarie

1 01 2021 LC CERN 7

Anul 1865. La Cernăuţi a avut loc prima adunare a Societăţii pentru Cultura şi Literatura Română în Bucovina. Înainte de aceasta,  la 1 mai 1862, la Rădăuţi a fost înfiinţată  Reuniunea Română de Lectură din Cernăuţi. Peste un an, la 25 mai 1863, a fost modificat statutul şi a fost propusă o nouă denumire –  Societatea Bucovineană pentru Literatura şi Cultura Poporului Român, dar s-a aprobat de către autorităţile habsburgice numele de „Societatea pentru Literatura şi Cultura Română în Bucovina”. Noul statut şi noua denumire au intrat în vigoare la 1 ianuarie 1865. În perioada  1865-1869 Societatea publică revista „Foaea Societăţii pentru Literatura şi Cultura Română în Bucovina”. La Adunarea generală din 23 ianuarie 1867 Alecu Hurmuzachi cere ca Societatea să se preocupe de predarea în şcoli a istoriei românilor. Se propune înfiinţarea unei catedre de istorie naţională la Liceul de stat din Cernăuţi. Alecu Hurmuzachi revine asupra acestei probleme în 17 februarie 1868. Cu această ocazie se afirmă că poporul român trebuie să-şi cunoască istoria şi să se opună germanizării prin şcoală. Guvernul tergiversează predarea în şcoli publice a cursului de istorie a românilor. La Adunarea generală din 20 iulie 1868 Gheorghe Hurmuzachi a declarat: „Să cucerim prin luptă ceea ce ni se cuvine prin lege”.

Anul 1906. S-a născut sculptorul Boris Caragea, membru corespondent al Academiei Române, vestit prin sculpturile „Monumentul Victoriei” – Constanţa, „Maternitate” – Eforie, „Enescu” – Detroit, SUA.  În anul 1933, imediat după absolvirea Academiei, Boris Caragea a expus primele sale lucrări de sculptură mică la Salonul oficial, făcându-se remarcat prin construcția volumelor și finețea modelajului. În 1934 a deschis prima expoziție de lucrări cu subiect folcloric în care a expus și câteva sculpturi de inspirație dobrogeană. În acelaşi an a făcut o călătorie de studii de-a lungul coastelor Mării Mediterane, poposind la Constantinopol, Atena, Alger, Marsilia, Cassis şi Neapole.   În 1937 a primit premiul pentru sculptură al Ministerului Artelor. Lucrările din prima fază de creație a artistului au avut ca subiect scene religioase sau portrete realizate cu măiestrie. Cea de-a doua fază l-a făcut pe Caragea un important reprezentant al realismului socialist, el devenind sculptorul oficial al ideologiei comuniste, în care a crezut sincer, influențat fiind și de spiritul vremii. În această fază, Boris Caragea s-a dedicat spațiului exterior, propice ansamblurilor arhitectonice. A decedat la 8 august 1982.

Anul 1922. A fost folosită pentru prima dată insulina pentru tratamentul diabetului. Primul pacient  a fost un tânăr canadian de 14 ani, Leonard Thompson.  În decembrie 1921 profesorul român Nicolae Paulescu a reuşit să facă epocala descoperire a insulinei în urma unor îndelungate studii experimentale şi observaţii clinice şi de laborator.

Anul 1926.  S-a născut la Ismail, Basarabia, poetul și traducătorul român cu rădăcini evreiești, Leonid Dimov. El a fost poet, unul dintre precursorii Postmodernismului românesc. Alături de Dumitru Țepeneag va teoretiza onirismul estetic. S-a stins din viaţă la 5 decembrie 1987.

La 11 ianuarie este marcată Ziua Internaţională  a cuvântului „Mulţumesc”, iniţiată în 1984.

„Mulţumesc” reflectă recunoştinţă, preţuire, respect, comuniune. Conform unor opinii referitoare la originea și evoluția cuvântului, mulțumesc provine dintr-un mai vechi multunesc, cuvânt creat pe teren românesc din „mult(a)” şi „unire” cu Dumnezeu.  În limba rusă, „spasibo” înseamnă „spasi Bog”, adică „Domnul să te păzească”; în engleză, „thank you” derivă de la „think”, cu sensul „mă gândesc la tine, nu voi uita ce ai făcut”; la fel „danke” din germană; în franceză, „merci” provine de la „mercy”, care înseamnă compasiune sau graţie divină, la fel ca italienescul „grazie” sau „gracias” din spaniolă, şi semnifică acceptarea compasiunii şi a graţiei divine, primite prin intermediul altei fiinţe; „obrigado”, din portugheză, duce cu gândul la reciprocitate, ca onoare, la a te simţi „obligat” de gestul celuilalt. „Mulţumesc” e ca o înclinare a omului în faţa altuia şi în faţa lui Dumnezeu.

 

(V. K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий