Istoricul zilei: 16 iulie — Cea dintâi tipăritură în limba română

Screenshot_2

La 16 iulie 1544, cu 476 de ani în urmă, Filip Moldoveanu a tipărit prima carte în limba română – „Catehism românesc” de inspirație protestantă.

Cea dintâi tipăritură în limba română, cu alfabet chirilic, îi aparţine lui Filip Moldoveanu şi a fost realizată la Sibiu, în 1544. Este vorba de „Catehismul românesc lutheran”.  Din păcate, nu s-a păstrat nici un exemplar. Se știe că această carte cuprindea principalele rugăciuni și învățături care apar și în catehismele de mai târziu: Cele 10 porunci, Simbolul credinței și  „Tatăl nostru”. În 1546 Filip Moldoveanu a tipărit un Tetraevangheliar slavon – o reeditare a celui tipărit în 1512 de Macarie. Pe una din pagini apare stema Moldovei. Cartea conține xilogravuri realizate de Filip Moldoveanu. Între 1551-1553 a tipărit Tetraevangheliarul slavo-român, prima carte bilingvă apărută și în română, totodată cea mai veche tipăritură în limba română păstrată până astăzi.

Filip Moldoveanu se înscrie în pleiada tipografilor bisericeşti, fiind socotit între cei 10 mari tipografi sibieni. Naţionalitatea română a lui nu este clarificată în totalitate, numele reţinut în arhivele sibiene este Phillipus Maler (Filip pictorul). Importanţa tipăriturilor lui constă în faptul că ele erau cumpărate nu numai de clericii români, ci şi de instituţiile săseşti din Transilvania. Filip Moldoveanu este considerat primul tipograf şi gravor de origine română, având o cultură deosebită, cunoscând şi vorbind 5 limbi. Filip Moldoveanu va lăsa din 1555 postul de scriitor la cetate  fiului său Ioachim, funcție îndeplinită de el timp de 18 ani.

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

 

Добавить комментарий