Istoricul zilei: 17 ianuarie — Bucovineanul Grigore Nandriș, distins universitar britanic

17 01 2020 LC sire NANSRIS

La 17 ianuarie 1895, cu 125 de în urmă, la Mahala s-a născut Grigore Nandriș, eminent savant român, care a activat și a fost apreciat în Occident.

Descendent dintr-o familie mare, în care cartea era un cult, în anul 1915 Grigore Nandriș se înscrie la Facultatea de Litere și Filozofie din București. Studiile au fost întrerupte din cauza Primului Război Mondial și Grigore Nandriș, deja licențiat, pleacă voluntar pe front. Își finalizează studiile și se specializează în filologia slavă și indo-europeană la Universitatea din Viena după anul 1919. Între anii 1920-1923 activează în calitate de lector de limba română la Universitatea din Cracovia, continuându-și specializarea în slavistică. În anul 1922 își ia doctoratul în filologie cu teza „Aspecte verbale în „Evangheliarul” slav de la Putna”. Această lucrare a fost publicată ceva mai târziu în primul număr al revistei „Codrul Cosminului”.

Apoi, doi ani este bursier la o instituție de învățământ din Franța. Revenind în „dulcea Bucovină” cu un bagaj remarcabil de cunoștințe, Grigore Nandriș ajunge profesor de filologie slavă la Universitatea din Cernăuți, unde activează în perioada 1926-1940. Concomitent el conduce Societatea pentru Cultura și Literatura Română în Bucovina. Un biograf al savantului menționa că această societate era „o adevărată făuritoare de energii românești”. Anume în perioada interbelică ea a ctitorit Palatul Culturii din Cernăuți.

Universitarul Grigore Nandriș alege și un alt târâm de activitate – cel politic. Ca deputat el este trimis în anul 1940 cu o misiune în Anglia. Acolo îl surprinde războiul, ocuparea Bucovinei de către URSS, iar în asemenea circumstanțe întoarcerea în patrie era imposibilă. Activează în mediul universitar britanic la Oxford și Londra din 1947 până în 1962.

În ultimii ani de viață s-a ocupat de arta neobizantină din Bucovina.

Pentru istoria noastră din anii comunismului rămâne deopotrivă prețioasă mărturia surorii lui, Anița Nandriș, deportată în GULAG-ul sovietic,  întitulată 20 de ani în Siberia. Destin bucovinean”. Manuscrisul acestei cărți a fost dus clandestin la București de un alt frate al lui Grigore Nandriș și a văzut acolo lumina tiparului în 1991.

Distinsul bucovinean, Grigore Nandriș,  se stinge din viață în 1968. În prezent Școala medie din satul Mahala îi poartă numele.

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий