Istoricul zilei: 18 februarie

18 02 2021 LC IST 4

Anul 1790. A apărut, la Iaşi, ziarul de limbă franceză  „Courier de Moldavie”,  primul ziar tipărit pe teritoriul românesc.

Anul 1879.  A fost brevetată Statuia Libertăţii.  Statuia Libertăţii din New York este un monument în portul „Liberty Island” din orașul New York. A fost plasat în anul 1886 la intrarea în portul de pe insulă cu scopul de a transmite călătorilor sosiți salutul de bun venit pe pământul american. Statuia este un cadou al Franței făcut Statelor Unite ale Americii cu ocazia aniversării a 110 ani de la obţinerea independenței Statelor Unite și inaugurată de președintele Grover Cleveland la 28 octombrie 1886. La 18 februarie 1879 i-a fost acordat sculptorului francez Bartholdi brevetul  pentru Statuia Libertăţii concepută de el, şi care era descrisă astfel: „O statuie a Libertăţii Edificatoare a Lumii care este de fapt un personaj feminin cu un braţ ridicat, care poartă o torţă, în timp ce are o coroană pe cap“.

18 02 2021 LC IST 2

Anul 1918.  A fost inaugurată Universitatea Populară   din Chișinău.   La începuturile sale Universitatea Populară avea trei secții: literatură, juridică și științifico-medicală. Universitatea a editat Buletinul Universității Populare din Chișinău.

Anul 1930. A fost descoperită la Observatorul Flagstaff din statul Arizona, SUA, de către astronomul Clyde Tombaugh, a noua planetă a sistemului nostru solar – Pluton. Pluto (numit adesea Pluton, mai ales în lucrări mai vechi) este o planetă pitică din Sistemul Solar, a doua ca masă după Eris și, ca volum, cea mai mare planetă pitică.

Anul 1964. A murit la Bucureşti George Lövendal, pictor de origine danezo-norvegiană, care a activat în România.  George Lövendal (cunoscut și ca George Baron de Lövendal), descendent al regelui Frederic al III-lea al Danemarcei și Norvegiei, s-a născut la 10 mai 1897, la Sankt Petersburg. Între 1914 și 1917, George a urmat școala de Belle Arte la Sankt Petersburg, demonstrând un mare talent de portretist. După absolvire, a profesat la Soroca și Chișinău, în Basarabia. Revoluția bolșevică din 7 noiembrie 1917 a avut un impact trist asupra familiei sale. Tatăl său, Lorentius Löwendal, ofițer de marină în armata țaristă, aflat la comanda fortăreței Kronstadt, a fost ucis de bolșevici, George fiind nevoit să-și câștige singur existența, ca actor și balerin. În 1918, când Basarabia s-a unit cu România, Lövendal a continuat să profeseze în noua sa patrie, inițial ca scenograf la teatrul din Chișinău.

În 1928, la Cernăuți, George Lӧvendal a fondat primul teatru cult de păpuși și marionete din România. George Lӧvendal a creat la București Academia liberă de arte plastice (1938), fiind totodată unul dintre membrii fondatori ai Fondului Artiștilor Plastici din România (1945).

George Lӧvendal a fost directorul tehnic al Teatrului Național din Cernăuți (1926-1935), al Teatrului Național din Craiova (1942-1943), a desfășurat și o bogată activitate la teatrele Lucia Sturdza Bulandra și Constantin Tănase din Bucureşti. În perioada anilor 1950–1964 a fost profesor la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”. George Lӧvendal s-a afirmat în deosebi ca pictor portretist, având ca subiect principal țăranul român, pictând în special țărani bucovineni.

18 02 2021 LC IST 1

Anul 2014. Cel puțin 26 de persoane au fost omorâte și alte câteva sute rănite în ciocnirile dintre demonstranţii antiguvernamentali şi poliție în Kiev.  S-a mai anunţat că 40-50 de persoane au murit în incendiul care a cuprins clădirea Sindicatelor pe Maidanul din Kiev, după ce poliția a încercat să o ocupe. În timpul Revoluţiei Demnităţii, pe Maidanul din capitala Ucrainei şi-au pierdut viaţa circa o sută de persoane, acestea fiind numite Sotnia Celestă.

18 02 2021 LC IST 3

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

 

Добавить комментарий