Istoricul zilei – 20 ianuarie: evenimente și personalități

20 01 2023 IST 1 (2)

La 20 ianuarie 1527 începe prima domnie a lui Petru Rareş în Moldova, care a durat până în anul 1538. În rândul domnilor moldoveni din veacul al XVI-lea, istoria l-a aşezat la loc de mare cinste pe voievodul Petru Rareş, fiul nelegitim al lui Ştefan cel Mare. Conform tradiţiei orale, Petru ar fi  fost în tinereţe negustor de peşte. S-a ridicat în domnie cu ajutorul micii boierimi, al târgoveţilor, al ţărănimii dar şi prin voinţa predecesorului său Ştefăniţă Vodă.

În plan intern, Petru Rareş, ca şi părintele său Ştefan cel Mare, a promovat o politică ce urmărea consolidarea autorităţii centrale, îngrădirea puterii marilor boieri, întărirea ţării.

Pe plan extern, Petru Rareş a desfăşurat o largă activitate diplomatică, urmărind, pe lângă lupta împotriva Imperiului Otoman, ridicarea ţării ca factor important pe arena internaţională. În acest scop domnul întreprinde o intensă activitate diplomatică. În martie 1527 Petru Rareş încheie un tratat de alianţă cu Polonia, completat în mai a aceluiaşi an cu o convenţie privitoare la graniţe, vămi şi comerţ.

La 20 ianuarie 1719 s-a născut Mitropolitul Iacob Putneanu, considerat autorul  primului Abecedar  cunoscut, apărut  sub titlul de „Bucvar”, editat în anul 1775. A fost Mitropolit al Moldovei între 1750–1760 și a  îndeamnat  cu tărie pe părinți să își dea copiii la școală.

L-a convins  în 1759 pe domnul Ioan Teodor Callimachi să înființeze prima școală rurală din Moldova, lângă Mănăstirea Putna. În cei 10 ani în care a fost mitropolit, s-au publicat mai multe cărți în Moldova decât în cei 40 de ani de mai înainte. Personal a scris și a publicat primul Abecedar tipărit din Moldova, Bucvarul. Mitropolitul Iacov a fost unul dintre cei mai importanți ierarhi ai românilor. Autor al unor gesturi de mare curaj în timpul vieții, mergând până la a-și da demisia pentru a apăra interesele poporului în fața exceselor domnilor fanarioți, al doilea ctitor al Mănăstirii Putna și al altor biserici și mănăstiri din Moldova, profund implicat în problemele sociale și economice ale țării, el a rămas în conștiința urmașilor ca un „om sfânt”, așa cum îi va spune și Nicolae Iorga. A decedat la 15 mai 1778 și  a  fost înmormântat la Mânăstirea Putna, în pridvorul bisericii voievodale,  lângă osemintele părinților săi.

20 01 2023 IST 2

În ziua de 20 ianuarie a anului 1818  a murit Dimitrie Ţichindeal, autorul  primei culegeri de fabule în limba română – „Filosoficeşti şi politiceşti prin fabule moralnice învăţăturii”. Dimitrie Țichindeal (1775-1818) a fost un preot, cărturar, fabulist, traducător și militant român pentru emanciparea românilor din Banat. Mihai Eminescu l-a numit în „Epigonii”  „Țichindeal, gură de aur”.

20 01 2023 IST 3

La 20 ianuarie  1918 s-a născut Oleksandr Şalimov, chirurg şi savant ucrainean, unul dintre fondatorii Şcolii naţionale de chirurgie, membru al Academiei de Ştiinţe Medicale a Ucrainei şi Academiei de Ştiinţe din New York, membru al Uniunii Internaţionale a Chirurgilor, Erou al Ucrainei. A fost primul care a efectuat cu succes o operaţie de transplantare a pancreasului la un bolnav de diabet zaharat. Sub conducerea lui în Ucraina a fost efectuată prima operaţie de transplantare a inimii. Potrivit deciziei UNESCO, în anul 1998 academicianul Oleksandr Şalimov a fost numit Omul planetei. A decedat în 2006.

20 01 2023 IST 4

La 20 ianuarie 1920 s-a născut Federico Fellini, un reputat regizor și scenarist italian, laureat al mai multor premii internaționale, între care și Premiul Oscar  (pe care l-a câștigat de patru ori, al cincilea primindu-l onorific). Fellini a avut una dintre cele mai mari influențe asupra viziunii cinematografice a secolului trecut. Regizor, scenarist și, secundar, actor, Fellini e unul dintre cei mai autobiografici cineaști. „Dac-ar fi să fac un film despre viața unui suflet, ar ieși până la urmă despre mine”. Fascinația lui pentru circ și „vaudevill”-uri, educația catolică și slujbele lui de tinerețe: reporter criminalistic și caricaturist, iar mai apoi creator de gag-uri și de asemenea soția sa, Giulietta Masina (care apare în multe dintre filmele lui), sunt tot atâtea influențe puternice în opera regizorului italian. Federico Fellini s-a stins din viaţă la 31 octombrie 1993.

20 01 2023 IST 5

La 20 ianuarie 1984 a decedat,  la vârsta de 79 de ani, Johnny Weissmuller, cunoscut pentru rolurile sale din filmul „Tarzan”. S-a născut la  2 iunie 1904, în cartierul Freidorf din Timișoara, pe atunci în Austro-Ungaria.  A câștigat 5 medalii de aur la înot, la Jocurile Olimpice din 1924 si 1928. A fost  primul om din lume care a înotat suta de metri în mai puţin de un minut; a deţinut 67 de recorduri ale lumii.  Angajat de Casa de filme MGM, a jucat rolul lui Tarzan în douăzeci de filme din aceasta serie, câștigând o extraordinara popularitate în întreaga lume.

20 01 2023 IST 6

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий