Istoricul zilei: 21 august

21 08 2021 LC IST 1

Anul 1902. S-a născut regizorul Paul Călinescu, pionier al cinematografiei româneşti instituţionalizate, autor al primelor filme de actualitate. Primul film regizat de Paul Călinescu (1902-2000) a fost „România” (1934).  În colaborare cu Tudor Muşatesc, Paul Călinescu a scris scenariul filmului „Titanic vals” (1964).

21 08 2021 LC IST 8

Anul 1911.  Pictura lui Leonardo da Vinci „Mona Lisa” a fost furată din Muzeul Luvru din Paris, dar a fost recuperată după două zile. Mona este prescurtarea cuvântului Madonna (Doamna). Istoria tabloului este plină de peripeții. Leonardo era foarte atașat de el și îl purta totdeauna cu sine în călătorii, inclusiv atunci când regele Francisc I l-a invitat în 1516 să se stabilească în Franța, în castelul din Amboise. Regele i-a cumpărat tabloul, care a fost expus mai întâi la palatul Fontainebleau, mai târziu la Versailles. După Revoluția Franceză este expus la Luvru, Napoleon Bonaparte l-a luat pentru propriul său dormitor, apoi a revenit la muzeul Luvru.

În timpul Războiului franco-prusac din 1870-1871 a stat ascuns într-un loc necunoscut. În ziua de 22 august 1911 se constată dispariția tabloului din muzeu. Poetul Guillaume Apollinaire este suspectat de furt și arestat, în ziua de 7 septembrie este interogat și Pablo Picasso, dar ambii sunt eliberați din lipsă de dovezi. S-a descoperit că un angajat de la muzeul Luvru, de origine italiană, Vincenzo Perugia, convins că tabloul aparține Italiei, l-a furat purtându-l sub manta la ieșirea din muzeu. A fost descoperit când a încercat să-l vândă unui negustor de opere de artă din Florența. După ce a fost expus în principalele orașe ale Italiei, revine la Luvru în 1913. În 1956, partea inferioară a tabloului suferă daune serioase în urma unui atentat cu o soluție acidă, iar câteva luni mai târziu un vizitator a aruncat în el o piatră. În prezent se află protejat sub o sticlă incasabilă. În anul 1962 a fost expus în America la New York și Washington, iar în anul 1974 la Tokyo și Moscova.

21 08 2021 LC IST 9

Anul 1968. La Bucureşti, peste 100.000 de cetăţeni ai capitalei au participat la un uriaş miting de protest împotriva  invadării Cehoslovaciei de către trupele armate a cinci ţări din Tratatul din Varşovia (URSS, Polonia, RDG, Ungaria şi Bulgaria) România, membră şi ea a acestui tratat, a refuzat participarea. Cu aceasta ocazie, Nicolae Ceauşescu a condamnat cu fermitate, în numele României,  intervenţia armată şi a luat măsuri preventive de apărare în caz de repercusiuni.

21 08 2021 LC IST 10

La 21 august este marcată anual Ziua internaţională pentru comemorarea şi omagierea victimelor terorismului.  Scopul ei este de a sprijini victimele şi supravieţuitorii actelor de terorism şi pentru a promova şi proteja pe deplin drepturile şi libertăţile lor fundamentale.

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий