Istoricul zilei: 21 decembrie

21 12 2021 IST 1

Anul 1596. S-a născut la Suceava, Petru Movilă, teolog și om de cultură român, fost mitropolit al Kievului, care a avut un rol deosebit în hotărârile Sinodului  de la Iaşi din 1642.  Cărturarul Petru Movilă era fiul domnului Moldovei Simion Movilă. Crescut în Polonia, unde a primit educaţie militară şi religioasă, va ajunge mitropolit al Kievului în 1633. A fost un sprijinitor al tiparului şi al şcolii din Ţările Române. A decedat la Kiev în 1647.

21 12 2021 IST 8

Anul 1722. În oraşul ucrainean Poltava s-a născut Paisie Velicicovschi, viitorul arhimandrit al Mănăstirii Neamţ din Moldova. Paisie Velicicovschi (1722-1794) în anul 1734 s-a înscris la Academia Movileană din Kiev, pe care a părăsit-o în 1740, alegând calea monahală. Astfel a ajuns la mănăstirile din Moldova, apoi pe sfântul munte Athos. A revenit în Moldova şi a fost arhimandritul Mănăstirii Neamţ. A tradus cărţi bisericeşti, iar ucenicii săi s-au nevoit în circa o sută de mănăstiri din lume. A trecut la cele veşnice în 1794 şi a fost canonizat de Biserica Ortodoxă Română în 1988.

21 12 2021 IST 6

Anul 1903. A decedat Gavriil Musicescu, compozitor, muzicolog şi dirijor român. Gavriil Musicescu s-a născut la 20 martie 1847, la Ismail din actuala regiune Odesa. A  fost organizatorul şi dirijorul  uneia dintre cele mai impunătoare formații corale care au ființat pe pământul României – Corul Mitropolitan din Iaşi. Gavriil Musicescu este considerat unul dintre primii muzicologi care au pătruns în esența comorilor folclorului românesc, excelent pedagog muzician.  Gavril Musicescu a desfășurat pe cele mai diverse planuri o adâncă operă de creație, de promovare a valorilor artistice românești, de educație muzicală. Este tatăl celebrei pianiste și profesoare de pian, Florica Musicescu, și bunicul  scriitorilor  Ionel Teodoreanu si Al. O. Teodoreanu (Păstorel).

21 12 2021 IST 9

Anul 1934. S-a născut la Bucureşti Denis Buican, biolog şi filosof român de reputaţie mondială, doctor în litere şi ştiinţe umane al Universităţii Sorbona. A fot un  pionier al radiogeneticii în România (primele sale studii referindu-se la influența electricității asupra plantelor), inginer agronom (1956), doctor în genetică (1961), apoi cercetător științific și cadru didactic universitar la București. S-a stabilit la Paris în 1969, cu ocazia participării sale la un congres internațional şi a fost naturalizat francez în 1972. A fost profesor de istorie a științelor la Universitatea Paris X-Nanterre din Franța timp de două decenii (1983-2003). În 1989, cartea sa  intitulată „Revoluția evoluției” a obținut un Mare Premiu al Academiei Franceze. Denis Buican este autorul unei noi teorii a evoluției, teoria sinergică a evoluției, care completează și reactualizează teoria sintetică dezvoltată prin anii 40 ai secolului trecut.  Este și autorul unei noi teorii a cunoașterii, biognoseologia.

Anul 1935.  S-a născut vestita actriţă română Stela Popescu. A văzut lumina zilei în Basarabia, într-o familie de învăţători. Când avea 4 ani, ocupanţii sovietici  i-au deportat tatăl în Siberia, la Vladivostok, şi vreme de 19 ani familia nu a ştiut nimic despre el. A părăsit localitatea natală şi s-a refugiat împreună cu mama sa în Braşov, în România. A absolvit Facultatea de Teatru şi Film din Bucureşti şi a  fost repartizată la Teatrul din Braşov. A devenit cunoscută datorită  rolurilor interpretate pe scena teatrului de revistă din Bucureşti.

Anul 1988. A realizat primul său zbor de testare cel mai mare avion de transport din lume AN-225 „Mria”, construit la Întreprinderea „Antonov” din Kiev în anii 1985-1988. Până în ziua de astăzi rămâne cel mai puternic avion de transport din lume. Există numai un singur exemplar al avionului. AN-225 „Mria” a înregistrat 240 de recorduri mondiale.

21 12 2021 IST 7

Anul 1989. La Bucureşti, dictatorul Ceauşescu a convocat un mare miting în sprijinul poziţiei sale faţă de evenimentele de la Timişoara. Aflat în balconul C.C. al PCR, Nicolae Ceauşescu a început să le vorbească celor adunaţi în piaţă, mitingul fiind transmis în direct la radio şi televiziune. La un moment dat, în timpul discursului lui Ceauşescu, din mulţime s-au auzit huiduieli şi ţipete, iar transmisiunea a fost întreruptă. A fost reluată pentru scurtă vreme, timp în care românii au putut vedea cum soţii Ceauşescu încercau  disperaţi să tempereze mulţimea. Mitingul devenise deja unul anticomunist, iar oamenii au rupt cordoanele forţelor de ordine.

Pe tot parcursul zilei, mulţi oameni, în general tineri, au manifestat împotriva regimului.

În Piaţa Română şi la Sala Dalles, forţele de ordine au operat arestări şi au tras în manifestanţi.

Sute de persoane s-au regrupat la Universitate, unde au ridicat baricade, care în cursul nopţii au fost sparte cu tancurile, manifestanţii fiind împrăştiaţi ori arestaţi. Revolta se extindea în  întreaga ţară.

21 12 2021 IST 10

La 21 decembrie este ziua solstiţiului de iarnă – cu cea mai scurtă durată a zilei-lumină şi cea mai lungă noapte. Este începutul astronomic al iernii. Soarele intră în constelaţia Capricorn şi se întoarce spre primăvară.

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий