Istoricul zilei: 22 septembrie

22 09 2021 LC IST 3

Anul 1862. Președintele Statelor Unite, Abraham Lincoln, a emis Proclamaţia de Emancipare, prin care decreta eliberarea tuturor sclavilor negri din teritoriul confederat.

Proclamaţia de Emancipare a fost atacată la acea vreme pentru că elibera doar sclavii asupra căror Uniunea nu avea putere. În practică, proclamația a însemnat un angajament al Uniunii de a desființa sclavia, decizie controversată în Nord. Lincoln a emis decretul din poziția sa de „Comandant Suprem al Forțelor Armate” conform articolului II, secțiunea 2 din Constituția Statelor Unite. Proclamaţia de Emancipare nu a eliberat niciun sclav din statele de graniță (Kentucky, Missouri, Maryland, Delaware, și Virginia de Vest), sau din statele sau porțiunile de state din Sud care se aflau sub controlul Uniunii. I-a afectat direct, la început, doar pe acei sclavi care fugiseră din Sud și trecuseră în Uniune. Aflând vestea Proclamației, și alți sclavi au fugit dincolo de liniile unioniste pe măsură ce armata Nordului avansa spre sud.

În vreme ce armatele Uniunii au ocupat Confederația, mii de sclavi erau eliberați în fiecare zi până când aproape toți (aproximativ 4 milioane, conform recensământului din 1860) au devenit liberi până în iulie 1865.

22 09 2021 LC IST 4

Anul 1939. A avut loc o paradă militară comună a victoriei a Wehrmacht-ului şi a Armatei Roşii în Brest-Litovsk , la sfârşitul invadării şi împărţirii Poloniei, în baza înţelegerii dintre Hitler şi Stalin (Pactul Ribbentrop – Molotov), între Germania nazista şi URSS. La paradă au fost prezenţi înalţi ofiţeri germani şi sovietici: generalul german Heinz Guderian şi comandantul brigăzii 29 sovietice de tancuri, colonelul Semion Krivoşein.

22 09 2021 LC IST 5

Anul 1958. A avut loc premiera bucureşteană a operei „Oedip” de George Enescu (conducerea muzicală – Constantin Silvestri, regia Jean Rânzescu, în rolul principal – David Ohanesian). Premiera mondială a operei avusese loc la Paris, în anul 1936.

22 09 2021 LC IST 6

La 22 septembrie este marcată Ziua mondială fără maşini. Iniţial, data la care era sărbătorită Ziua fără maşini a fost 17 iunie, stabilită de Asociaţia pentru Transport Ecologic, din Marea Britanie, în 1997.  Un an mai târziu, francezii au avut ideea înfiinţării campaniei „În oraş, fără maşina personală!”. Pe plan european, Ziua mondială fără maşini este precedată, la iniţiativa Comisiei Europene, de Campania Săptămâna europeană a mobilităţii.

22 09 2021 LC IST 2

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий