Istoricul zilei: 24 decembrie

24 12 2021 IST 7

Anul 1897. Octavian Goga a debutat cu versuri în revista „Tribuna” din Sibiu. Primul volum, intitulat „Poezii”, a apărut în 1905.  După acest debut editorial, devenit un adevărat eveniment literar, poetul a intrat tot mai mult în conștiința opiniei publice. Criticul literar Ion Dodu Bălan aprecia că volumul lui Goga „înseamnă începutul unei noi epoci pentru sufletul nostru românesc”, pentru că „nimeni n-a întrecut la noi vigoarea, puritatea și muzica limbii, bogăția colorilor, originalitatea ideilor, seninătatea concepțiilor, candoarea expresiilor și fondul sănătos național, ce se concentrează în aceste poezii”. Poeziile din acest volum sunt socotite „creațiuni geniale” și cei mai valoroși critici „înțeleg rosturile sociale, naționale și estetice ale acestei apariții în istoria liricii românești”.

24 12 2021 IST 4

Anul 1911. A decedat  Ioan Cavaler de Puşcariu, istoric și scriitor român,unul dintre animatorii vieţii culturale a românilor transilvăneni, fondator al reprezentanţei „Fundaţiei Gojdu”. Ioan Cavaler de Puşcariu (1824-1911) a  participat la Revoluţia de la 1848 – 1849 din Transilvania şi apoi, din Ţara Românească. A fost membru de onoare al Societăţii Academice Române şi apoi membru titular al Academiei Române din 1900.

Anul 1968. Misiunea „Apollo 8”,  formată din astronauții Frank Borman, James Lovell și William Anders Arthur, a orbitat pentru prima dată în jurul Lunii. William Anders a fotografiat răsăritul Pământului.

24 12 2021 IST 5

Anul 1979. Uniunea Sovietică invadează Afganistanul  pentru a susține guvernul comunist. În cei zece ani de aflare în Afganistan şi-au pierdut viaţa circa 15 mii de ostaşi sovietici, inclusiv 2.378 de militari, originari din Ucraina.

Anul 1989. Revoluţia Română. În Bucureşti, în Piaţa Universităţii, Gara de Nord şi Piaţa Palatului au continuat schimburile de focuri. Revoluţionarii au format patrule care  controlau trecătorii, la Metrou şi pe străzi, cei suspecţi fiind reţinuţi. La radio şi televiziune a fost transmis Comunicatul Consiliului Frontului Salvării Naţionale,  prin care se reafirma victoria Revoluţiei si, totodată, erau prezentate măsurile excepționale adoptate de CFSN pentru restabilirea ordinii.

În Ajunul Crăciunului, Radioul şi Televiziunea transmiteau, pentru prima dată după mai multe decenii, colinde şi cântece religioase. La Televiziune a fost difuzat Comunicatul CFSN (Consiliul Frontului Salvării Naţionale) prin care se anunţau măsurile excepţionale adoptate: încetarea completă şi imediată a focului pe întreg teritoriul ţării, predarea obligatorie, către unităţile militare, a armamentului aflat în posesia civililor şi integrarea unităţilor Ministerului de Interne în structura Ministerului Apărării Naţionale, care prelua comanda unică asupra tuturor trupelor şi mijloacelor de luptă ale ţării.

24 12 2021 IST 6

La 24 decembrie este marcată Ziua lucrătorilor instituţiilor de arhivă. În Ucraina, prima instituţie de arhivă a fost creată de Rada Centrală în 1918. În prezent politica de stat în domeniul arhivelor este realizată de Serviciul de stat de arhivă al Ucrainei, care face parte din Consiliului internaţional al arhivelor – organizaţie profesională internaţională nonguvernamentală, care activează sub egida UNESCO.

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий