Istoricul zilei: 25 ianuarie – Cea mai mare înfrângere a islamului în fața unei armate creștine

25 01 2020 LC site Stefan cel Mare

La 25 ianuarie 1475, după victoria zdrobitoare de la Podul Înalt (Vaslui) împotriva turcilor, domnul Moldovei, Ștefan cel Mare, a trimis o scrisoare monarhilor creștini ai Europei și Papei de la Roma, anunțându-le victoria și chemându-i la crearea unui front comun antiotoman.

Mai mulți istorici sunt de părerea că bătălia de la Podul Înalt constituie cea mai mare înfrângere a islamului în fața unei armate creștine, iar mesajul trimis de domnul Moldovei – cea mai frumoasă scrisoare a lui Ștefan cel Mare. Vigilentul și înțeleptul domn al Moldovei, viteazul apărător al creștinătății, le cere capetelor încoronate:…Ne rugăm de domniile voastre să ne trimiteţi pe căpitanii voştri într-ajutor împotriva duşmanilor creştinătăţii, până mai este vreme… Iar noi, din partea noastră, făgăduim, pe credinţa noastră creştinească şi cu jurământul domniei noastre, că vom sta în picioare şi ne vom lupta până la moarte pentru legea creştinească, noi cu capul nostru.

Aşa trebuie să faceţi şi voi, pe mare şi pe uscat, după ce, cu ajutorul lui Dumnezeu cel atotputernic noi i-am tăiat mâna dreaptă. Deci, fiţi gata fără întârziere”.

Puterile creștine ale Europei s-au bucurat aflând de victoria de la Vaslui. Papa Sixt al IV-lea scrie domnitorului: „Faptele tale săvârșite până acum cu înțelepciune și vitejie contra turcilor necredincioși, dușmanii noștri, au adus atâta celebritate numelui tău, încât ești în gura tuturor și ești de către toți foarte mult lăudat”. Venețienii îi trimit și ei cuvinte frumoase de felicitare, însă doar atât. Regele Cazimir al Poloniei are chiar o atitudine ostilă, făcând alianță cu otomanii. Ștefan cel Mare se orientează repede și pe 12 iulie 1475, la Iași, încheie un pact cu regele Mateiaș Corvin, prin care promite ajutor coroanei Ungariei împotriva oricărui dușman „în afară de regele Poloniei, cu care înaintașii mei au avut întotdeauna pace”.

Mesajul domnului moldovean nu a avut rezultatul scontat, căci coaliția împotriva turcilor așa și n-a fost creată.

La mijlocul lui 1476 Mahomed al II-lea, din dorința de a răzbuna înfrângerea de la Vaslui, începe campania împotriva Moldovei. În ceasul primejdiei, domnul Moldovei s-a pomenit din nou singur.

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Lasă un răspuns