Istoricul zilei: 26 august

26 08 2021 LC IST 9

Anul 1789. La Versailles, Adunarea Națională Constituantă a adoptat Declaraţia Drepturilor Omului şi ale Cetăţeanului, în care se enunțau câteva drepturi elementare individuale și colective ale tuturor oamenilor, pe baza căreia va fi adoptată, în 1848, „Declaraţia Universală a Drepturilor Omului”. Adunarea Constituantă Franceză (9 iulie 1789 – 30 septembrie 1791) a fost un organ al puterii legislative în perioada revoluției din Franța. Constituția adoptată în 1791 a desființat privilegiile feudale, consacrând monarhia constituțională, în timp ce Biserica a fost pusă sub controlul statului. Adunarea Constituantă a fost urmată de Adunarea Legislativă, îndeplinind un rol istoric și transformând în trei ani Franța feudală într-o țară în care capitalismul s-a dezvoltat liber. La cererea poporului, Adunarea Constituantă s-a grăbit să adopte unele măsuri cu caracter social. În noaptea de 4 august („Noaptea minunilor”), nobilimea și clerul au renunțat „benevol” la privilegiile lor, astfel că este elaborat decretul care prevedea lichidarea feudalismului în Franța.

26 08 2021 LC IST 6

Anul 1812.  A avut loc marea bătălie de la Borodino, lângă Moscova, dintre armata lui Napoleon şi cea a Imperiului Rus, condusă de Kutuzov. Bătălia de la Borodino, deși a fost o victorie tactică și strategică franceză incontestabilă, nu a reprezentat triumful complet de care Napoleon avea nevoie pentru a-l convinge pe Țarul Alexandru I să încheie pacea. Ca urmare a bătăliei, trupele franceze au avut drumul deschis spre capitala economică a Rusiei, Moscova, pe care o vor ocupa timp de o lună și jumătate, în așteptarea tratativelor de pace. Acestea din urmă nu se vor materializa și, odată cu venirea iernii, francezii sunt nevoiți să se retragă, cu pierderi uriașe cauzate de crunta iarnă rusească.

26 08 2021 LC IST 7

Anul 1834. Prime încercări de navigaţie aeriană in Moldova. Cu prilejul înscăunării domnitorului Mihail Sturza, în Moldova, gazeta „Albina românească” relata că „s-a slobozit un mare glob aerostaticesc”, iar după ce „s-au ridicat la oarecare înălţime”, din el s-au împrăştiat foi cu versuri festive.

Anul 1834. A fost prezentată, la Iaşi (pentru celebrarea încoronării lui Mihai Sturza), prima lucrare dramatica româneasca inspirata din istoria naţionala. Piesa „Dragoş, întâiul domn suveran al Moldovei” a fost scrisa de Gheorghe Asachi, pe muzica Elenei Asachi.

26 08 2021 LC IST 8

Anul 1910. S-a născut la Skopje, capitala fostei Republici Iugoslave a Macedoniei, Maica Tereza (nume laic Agnes Gonxha Bojaxhiu), superioară a Congregaţiei romano-catolice „Surorile carităţii”, cu sediul la Calcutta,deţinătoarea Premiului Nobel pentru Pace pe 1979.  Maica Tereza (1910-1997), călugăriță catolică de origine albaneză, a fondat ordinul Misionarii Carității în Kolkata (Calcutta), India în 1950. Timp de peste 45 de ani, ea a îngrijit săracii, bolnavii, orfanii și muribunzii, conducând și extinderea Misionarilor carității, mai întâi în toată India, apoi și în alte țări. A întemeiat ordinul „Misionarele Carității”. A fost beatificată de Biserica Catolică în 19 octombrie 2003.

26 08 2021 LC IST 5

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий