Istoricul zilei: 27 septembrie

27 09 2021 LC IST 3

Anul 1716. A murit, asasinat în Rumelia, Antim Ivireanul. Antim Ivireanul (1650-1716) a fost un autor, tipograf, gravor, teolog, episcop și mitropolit român de origine georgiană. Mitropolit de București, autor al unor celebre Didahii, ce reprezintă o colecție de predici folosite la Marile Sărbători de peste an, Antim Ivireanul a fost o personalitate culturală remarcabilă a literaturii române vechi. A fost cel care a înființat prima bibliotecă publică în Bucureștiul de astăzi, în secolul XVIII. Biserica Ortodoxă Română îl prăznuiește pe data de 27 septembrie. Născut probabil în 1650, în Iviria (Georgia), Antim Ivireanul  a fost luat de tânăr în robie de turci și dus la Constantinopol, este ulterior eliberat, trăind în preajma Patriarhiei ecumenice, unde a învățat sculptura în lemn, caligrafia, pictura, broderia, precum și limbile greacă, arabă și turcă; probabil, tot acum a fost călugărit sub numele Antim și hirotonit ieromonah. Prin 1689 – 1690 a fost adus de Constantin Brâncoveanu în Țara Românească. Aici a învățat limbile română și slavonă, precum și meșteșugul tiparului. În 1691 i s-a încredințat conducerea tipografiei domnești din București, în care a imprimat 4 cărți.

27 09 2021 LC IST 2

Anul 1896. Împăratul Franz Joseph al Austriei, împreună cu regii Carol I al României și Alexandru I al Serbiei, au inaugurat la Orșova (pe atunci în Austro-Ungaria) canalul navigabil de la Porțile de Fier.

27 09 2021 LC IST 4

Anul 1939. Varșovia capitulează în fața trupelor naziste germane care au asediat orașul timp de zece zile.

Anul 1952. S-a născut Dumitru Prunariu, cosmonaut, primul şi până în prezent singurul român care a zburat în spaţiul cosmic. Dumitru Dorin Prunariu s-a născut la Braşov, unde a urmat şcoala generală şi liceul. A absolvit apoi Universitatea Politehnică din Bucureşti în 1976 cu specializarea inginerie aeronautică, după care a lucrat pentru scurt timp la IAR Braşov. În 1977, a devenit pilot în aviaţia armatei române şi la câtva timp a fost recrutat în programul Intercosmos. La 14 mai 1981, la numai 29 de ani, Dumitru Prunariu a devenit primul român care a zburat în spaţiu la bordul navetei Soiuz 40. Naveta a fost lansată de la cosmodromul Baikonur, iar din echipaj mai făcea parte şi cosmonautul rus Leonid Popov. Cei doi au rămas pe staţia Saliut 6 aproape o săptămână unde au realizat experimente ştiinţifice legate de câmpul magnetic al Pământului. Durata zborului în spaţiu a romanului a fost de 7 zile, 20 de ore, 41 de minute şi 52 de secunde. Dumitru Prunariu este cel de-al 104-lea cosmonaut din lume şi este membru corespondent al Academiei Internaţionale de Aeronautică, membru fondator al Asociaţiei Explorărilor Spaţiului Cosmic, preşedintele Agenţiei Spaţiale Române.

27 09 2021 LC IST 5

La 27 septembrie, cele peste 155 de ţări membre ale Organizaţiei Mondiale a Turismului (UNWTO), agenţie specializată a Organizaţiei Naţiunilor Unite, sărbătoresc Ziua Mondială a Turismului. Celebrarea unei Zile Mondiale a Turismului a fost stabilită în cadrul sesiunii Adunării Generale a Organizaţiei Mondiale a Turismului din septembrie 1979, de la Torremolinos (Spania), pentru data de 27 septembrie, când se aniversează şi adoptarea statutului UNWTO (1970). Ziua mondială a turismului a fost sărbătorită prima oară în întreaga lume în 1980. UNWTO a dorit ca prin organizarea diferitelor evenimente cu acest prilej să atragă atenţia opiniei publice asupra importanţei de ordin social, cultural, politic şi economic a turismului.

La 27 septembrie creştinii ortodocşi din Ucraina sărbătoresc pe stil vechi praznicul Înălţarea Sfintei Cruci. Praznicul Înălţării Sfintei Cruci include două evenimente solemne: aflarea Crucii şi înălţarea ei în faţa poporului de episcopul Macarie al Ierusalimului, la 14 septembrie (27 septembrie) 335, şi aducerea Sfintei Cruci de la perşi, în 629, în vremea împăratului bizantin Heraclius, care a aşezat-o în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim. Atât în tradiţia ucraineană, cât şi cea română ziua Încălţării Sfintei Cruci este considerată şi data ce vesteşte sfârşitul verii şi începutul toamnei.

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий