Istoricul zilei: 29 ianuarie

29 01 2021 LC IST 1

Anul 1837. A decedat Aleksandr Puşkin.  Aleksandr Sergheevici Pușkin (1799-1837) a fost un poet și dramaturg clasic rus din perioada romantică, considerat a fi cel mai mare poet și fondatorul literaturii ruse moderne. Pușkin a fost inițiatorul folosirii dialectului local în poeziile și piesele sale, creând un stil propriu de amestec al narațiunii cu teatrul, idila și satira – asociate cu literatura rusă și influențând puternic scriitorii ruși care i-au urmat. Între cele mai importante lucrări ale sale se număra romanul „Boris Godunov”, „Dama de pică” şi romanul în versuri „Evgheni Oneghin”, precum  şi o colecţie de poeme care au încântat generaţiile următoare. În dimineaţa zilei din 27 ianuarie 1837 Puşkin  a fost provocat la duel de Georges d’Anthes, pentru că i-ar fi  curtat soţia, Natalia Gonciarova. Poetul a fost grav rănit în duel şi a murit în ziua de 29 ianuarie.

Anul 1874. A murit Eudoxiu Hurmuzachi, om politic, istoric și patriot român, luptător pentru drepturile românilor bucovineni din Imperiul Habsburgic.  Eudoxiu baron de Hurmuzachi a fost ales în 1861  membru în dieta Bucovinei. La 20 februarie 1873 a primit titlul de baron de la împăratul austriac Francisc Iosif I pentru meritele sale ca mareșal al Bucovinei. În calitate de cetățean și demnitar al Imperiului Austro-Ungar, Eudoxiu Hurmuzachi  a luptat mereu pentru drepturile românilor din tot imperiul, în special pentru cei din Bucovina, devenind împreună cu frații săi una dintre figurile importante ale renaşterii naţionale româneşti.   Pentru această atitudine, compatrioții săi de ieri și de astăzi au fost și sunt foarte recunoscători. Deja în 1860, drept recunoștință, oamenii din Câmpulung i-au ridicat o movilă de piatră, numind-o „Movila lui Hurmuzachi”. Iar la Cernăuţi activează Centrul Cultural Român, care îi poartă numele.

29 01 2021 LC IST 2

Anul 1886. Germanul Karl Friederich Benz (1844-1929) a primit  brevetul pentru fabricarea primului automobil  din lume, alimentat cu benzină. Cu această ocazie în prezent este marcată Ziua invenţiei automobilului.  Karl Friedrich Michael Benz a fost un inginer german, care a inventat automobilul, fiind un pionier al automobilismului. Primul automobil construit de el se numea Benz Patent Motorwagen, construit în 1885. Motorul, care avea instalație de răcire cu apă, era conectat la roți prin curele și lanțuri de bicicletă. În 1888 soția lui, Bertha, a folosit mașina într-o călătorie de 100 kilometri pentru a-și vizita rudele.

29 01 2021 LC IST 3

Anul 1947. URSS a semnat Tratatul de pace cu România, după cea de-a doua conflagrație mondială. Acest tratat însemna, practic, înrobirea României, care avea să intre pentru aproape o jumătate de secol sub influența Moscovei. Tratatul de pace impunea cedări de teritorii în favoarea Uniunii Sovietice și a Bulgariei, iar singura clauză care atenua din duritatea acestei înțelegeri era retrocedarea Transilvaniei de Nord. Tratatul impunea cedarea Basarabiei, a Bucovinei de Nord și a Ținutului Herța în favoarea Uniunii Sovietice.

La 29 ianuarie, în Ucraina sunt comemoraţi Eroii de la Kruty – câteva sute de studenţi din Kiev şi ostaşi ai Republicii Populare Ucrainene, care s-au jertfit în lupta inegală cu trupele bolşevice, ce înaintau spre capitală, la staţia de cale ferată Kruty, în 1918. Numai după obţinerea de către Ucraina a independenţei, fapta de jertfire de sine a Eroilor de la Kruty a ocupat locul cuvenit în panteonul slavei naţionale.

29 01 2021 IST 4

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий