Istoricul zilei: 3 septembrie

3 09 2021 LC IST 8

Anul  301. A fost fondată San Marino, cea mai mica şi mai veche republică existentă încă. Este o enclavă în peninsula Italică, în apropierea țărmului Adriatic, cu o suprafaţă de 60 kilometri pătraţi și 30.000 de locuitori. Sfântul Marinus, un cioplitor de piatră dalmațian, a străbătut Marea Adriatică pe vremea împăratului Dioclețian pentru a scăpa de persecuții şi a construit aici cu propria sa mână, o capelă de piatră. Legenda spune că el a murit la 3 septembrie 301, lăsând moștenire urmaşilor muntele pe care s-a dezvoltat statul ce îi poartă numele.

3 09 2021 LC IST 7

Anul 1469. A fost sfințită Mănăstirea Putna.  Mănăstirea Putna este un lăcaș monahal ortodox, unul din cele mai importante centre culturale, religioase și artistice românești. A fost supranumită  de Mihai Eminescu „Ierusalimul Neamului Românesc”. Mănăstirea se află la 33 kilometri nord-vest de orașul Rădăuți, județul Suceava, în nordul Moldovei. Mănăstirea a fost un important centru cultural, aici s-au copiat manuscrise și au fost realizate miniaturi prețioase. Lăcașul deține un bogat muzeu mănăstiresc, cu broderii, manuscrise, obiecte de cult, icoane etc.

3 09 2021 LC IST 9

Anul 1546.  A încetat din viață Petru Rareș, domn al Moldovei. Petru Rareș (1483-1546) a fost domn al Moldovei de două ori, prima dată între 20 ianuarie 1527 și 18 septembrie 1538, iar a doua oară între 19 februarie 1541 și 3 septembrie 1546. A fost fiul natural al lui Ștefan cel Mare cu o anume Răreșoaia, a cărei existență nu e documentată istoric. A urmat în linii mari politica internă și externă stabilită de tatăl său, având și o parte din calitățile acestuia – ambiția, îndrăzneala, vitejia, religiozitatea, gustul artistic. Fiind o fire mai aventuroasă, a făcut și erori, mai ales în politica externă.

3 09 2021 LC IST 10

Anul 1939. Al Doilea Război Mondial – Marea Britanie şi Franţa au declarat război Germaniei.

Anul 1941. La lagărul de exterminare Auschwitz  s-a folosit pentru prima oară gazul Zyklon B, iniţial pentru exterminarea prizonierilor de război sovietici.

Anul 1953. A intrat în vigoare „Convenţia Europeană a Drepturilor Omului”. Convenția a fost semnată la Roma, 4 noiembrie 1950. Convenția pentru Protecția Drepturilor Omului și Libertăților Fundamentale, cunoscută și sub denumirea de Convenția Europeană a Drepturilor Omului, este un catalog al drepturilor fundamentale elaborat de Consiliul Europei, semnat pe 4 noiembrie 1950 la Roma și intrat în vigoare pe 3 septembrie 1953. Convenția a fost ratificată de cvasi-totalitatea statelor membre ale Consiliului Europei, este una dintre construcțiile cele mai noi ale sistemului instituțional internațional. Convenția și protocoalele sale adiționale apără mai multe drepturi și libertăți fundamentale ce au ca titulari persoane fizice, privite individual, sau diverse entități sociale, cu excepția oricăror structuri statale.

Anul 2014. În rezultatul unui tir cu rachete de pe teritoriul Federaţiei Ruse, a fost distrus orăşelul Pobeda din regiunea Lugansk, Ucraina. Orăşelul este situat la 50 kilometri de frontiera ucraineano-rusă şi la 90 kilometri de Lugansk. Anume acolo, în august-septembrie 2014 se afla statul major al comandamentului operativ „Nord”, era dislocată tehnica şi circa 6 mii de militari ucraineni. După atacul masiv din 3 septembrie, teritoriul unde s-a aflat statul major s-a transformat în pustiu, a rămas doar o cruce de mesteacăn.

3 09 2021 LC IST 6

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий