Istoricul zilei: 4 ianuarie – Sextil Pușcariu, lingvist cu renume european

c1200x630_Sextil_Puscariu

S-a născut la 4 ianuarie 1877 la Brașov. A fost filolog și lingvist, istoric literar, publicist și academician român. A decedat în 1948 la Bran.

Lingvistul Sextil Pușcariu este autorul a peste 400 de lucrări de  mare valoare științifică. El a inițiat și a coordonat „Dicționarul limbii române” („Dicționarul Tezaur al Academiei”) și „Atlasul lingvistic român”. A fondat și a condus revista „Dacoromania” și a întemeiat în 1919 Muzeul Limbii Române din Cluj. Dicționarul Tezaur al Limbii Române a fost continuat de la litera B, de unde îl lăsase Bogdan Petriceicu-Hașdeu, până la litera L.  Este considerat unul dintre cei mai mari lingviști ai României.

Sextil Pușcariu a activat și la Cernăuți. Timp de zece ani, începând cu anul 1908, el a fost titularul Catedrei de limba și literatura română la Universitatea din Cernăuți. În 1918 a fost numit decanul Facultății de Filologie de la Universitatea cernăuțeană. A condus ziarul „Glasul Bucovinei” – cea mai răspândită publicație românească din Bucovina în acea perioadă.

În anul 1909, cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la moartea lui Mihai Eminescu, la Cernăuți au avut loc acțiuni de omagiere cu participarea tineretului studios, în cadrul cărora tânărul savant, Sextil Pușcariu, a rostit o conferință, menționând că Eminescu „a creat însăși poezia românească”. El a chemat să fie creat „Fondul Eminescu”, iar pe banii adunați să i se ridice o statuie poetului nostru național.

(V.K.)

 

Lasă un răspuns