Istoricul zilei: 5 aprilie

5 04 2021 LC IST 5

Anul 1722.  Exploratorul olandez Jacob Roggenven a descoperit o insulă în Oceanul Pacific, pe care băștinașii o numeau Rapa Nui. Descoperitorul o va boteza Insula Paştelui. Insula Paştelui,  este situată în sud-estul Oceanului Pacific, aflată în cel mai sud-estic punct al triunghiului polinezian. Teritoriu special al statului Chile, anexat în 1888, Insula Paştelui este faimoasă pentru cele 887 de statui monumentale, denumite moai, statui create de către primii locuitori ai insulei.

5 04 2021 LC IST 4

Anul 1882. S-a născut Viaceslav Lypynski, istoric ucrainean, activist public şi politic, publicist, diplomat, unul dintre cei mai originali filosofi din Ucraina. Poetul Evghen Malaniuk l-a numit pe Lypynski „Kant al gândirii ucrainene”. În perioada hatmanatului i s-a propus postul de ministru de Externe, însă el a refuzat. În schimb a devenit ambasadorul Ucrainei la Viena (1918-1919). A murit în emigraţie, 1931, la vârsta de 49 de ani, suferind de tuberculoză.

Anul 1924. După diversiunea armatei roşii de la Tatar-Bunar, este interzisa printr-o Ordonanță militară, activitatea Partidului Comunist din România, acesta fiind acuzat de „acţiuni antiromâneşti”. A rămas în ilegalitate până în 1944.

Anul 1932. S-a născut  scriitorul român Fănuș Neagu.  A colaborat adeseori în cinematografie ca scenarist sau creator de dialoguri. A îndeplinit funcția de director al Teatrului Naţional din Bucureşti (1993-1996). Fănuş  Neagu  a fost ales membru corespondent al Academiei Române  în 1993 și membru titular în anul 2001. În anul 1954 debutează cu povestirea „Dușman cu lumea”, în revista „Tânărul scriitor”. În anul 1960 are loc debutul editorial cu volumul de povestiri „Ningea în Bărăgan”. În anul 1985 i se joacă piesele „Echipa de zgomote” la Teatrul Majestic și „Olelie” la Teatrul Național din București. Fănuş Neagu este autorul romanului „Scaunul singurătății”. În anul 1993 Teatrul Național din București și la Teatrul Național din Timișoara pune în scenă piesa lui „Casa de la Miezul Nopții sau Paiața sosește la timp”. Fănuş Neagu a decedat în 2011.

5 04 2021 LC IST 7

Anul 1955. Sir Winston Churchill demisionează din funcţia de prim-ministru al guvernului britanic, după o activitate de peste 50 de ani. După retragerea sa din viaţa politica s-a dedicat scrisului. Pentru operele sale, în special pentru lucrarea fundamentală „Al doilea război mondial” (în șase volume), i-a fost decernat  Premiul Nobel pentru Literatură în 1953. Winston Churchill este cunoscut ca o mare personalitate a secolului XX şi unul din cei mai importanţi conducători din istoria Regatului Unit şi a lumii întregi.

5 04 2021 LC IST 6

La 5 aprilie este marcată Ziua internaţională a conştiinţei, ea având ca scop promovarea unei culturi a păcii prin dragoste şi conştiinţă.  Adunarea Generală a ONU a declarat această zi cu scopul de a crea condiţii de stabilitate şi bunăstare, de relaţii paşnice şi prietenoase bazate pe respectarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale pentru toată lumea, fără deosebire de rasă, sex, limbă sau religie.

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий