Istoricul zilei: 6 februarie

6 02 2021 LC IST 4

Anul 131.  A fost atestată documentar  localitatea Roşia Montana din România.  Este una din cele mai vechi localități cu tradiție în exploatarea metalelor prețioase din Europa.  A fost înființată de către romani în timpul domniei lui Traian ca oraș minier cu coloniști din Iliria. Era cunoscută sub numele de Alburnus Maior. Primul document în care s-a specificat acest nume este o tablă din ceară ce datează din 6 februarie 131. În ruinele fostei cetăți  arheologii au descoperit locuințe, morminte, galerii miniere, unelte pentru minerit, multe inscripții în limba greacă și latină și 25 de table de ceară.

6 02 2021 LC IST 1

Anul 1696. În tipografia de la Mănăstirea Snagovului a apărut „Orânduiala slujbei sfinţilor Constantin şi Elena”. Cartea a fost publicată de către Mihail Iştvanovici sub îngrijirea lui Antim Ivireanul şi a fost dedicată lui Constantin Brâncoveanu. Este scrisă în limba slavonă şi română, sub formă de broşură care cuprinde rânduiala Vecerniei, Utreniei şi Sfintei Liturghii din ziua de 21 mai, precum şi Paraclisul Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena şi un canon de rugăciune către aceştia. Rugăciunile sunt în limba slavonă, iar prefaţa, tipicul, Paremiile, Apostolul, Evanghelia şi Sinaxarul sunt în română. Această carte reprezintă un bine meritat omagiu adus domnitorului Vodă Brâncoveanu, purtătorul numelui Sfântului Constantin, dar avea ca scop şi întărirea în popor a cinstirii sfinţilor, în care unii, datorită influenţei calviniste, nu mai credeau.

Anul 1898. La Paris a avut loc premiera  „Poemei române”, compusă de George Enescu. A fost prima sa apariţie publică în calitate de compozitor, la vârsta de 16 ani.  „Poema română’” op.1 este prima piesă orchestrală compusă de George Enescu. După două luni de la prima audiție, lucrarea a fost prezentată și la București, de data aceasta dirijor fiind însuși compozitorul. Acest subiect i-a adus o notorietate impresionantă lui George Enescu. „Poema română” a fost dedicată Reginei Elisabeta a României. Din 1947 până în anul 1990, „Poema Română” nu s-a putut cânta. În anul 1990, lucrarea a fost inclusă într-un concert, la Ateneul Român, de către maestrul Horia Andreescu. Radioul și Televiziunea Națională nu au fost lăsate de autorități să înregistreze concertul. La 10 iunie 2008, cu ocazia Nunții de Diamant a Regelui Mihai și a Reginei Ana, maestrul Horia Andreescu, din nou la pupitrul Filarmonicii „George Enescu”, a interpretat „Poema Română”, urmărită cu emoție pe micile ecrane de sute de mii de români. O variantă a lucrării a fost înregistrată de „Electrecord”, în anii 1990, cu aceeași orchestră și cu același dirijor.

6 02 2021 LC IST 2

Anul 1996. Staţiunea antarctică „Faraday”, care a aparţinut Marii Britanii, a fost transmisă Ucrainei. Astfel, cu 25 de ani în urmă, a început istoria expediţiilor antarctice ucrainene. Staţiunea Ucrainei poartă numele academicianului Vernadski. Centrul Ştiinţific Antarctic Naţional trimite în fiecare an câte o expediţie la Staţiunea „Academicianul Vernadski” din Antarctida. În prezent pe continentul de gheaţă se află cea de a 25-a expediţie.

6 02 2021 LC IST 3

La 6 februarie este Ziua mondială a renunţării la telefonul mobil.

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий