Istoricul zilei: 6 ianuarie

Anul 1802.  S-a născut, la Târgovişte, Ion Heliade Rădulescu, scriitor, lingvist şi om politic român,  întemeietorul presei scrise în Ţara Românească. El a fost membru fondator al Academiei Române și primul ei președinte, considerat cel mai important ctitor din cultura română prepașoptistă. În anul 1829 începe să apară „Curierul Românesc”, întemeiat de Ion Heliade Rădulescu. În 1846 Heliade propune planul unei „biblioteci universale”, menită să înzestreze cultura românească cu toate capodoperele literare, istorice, filozofice ale tuturor timpurilor, întreprindere uriașă, ce depășea cu mult chiar puterile unei generații, oricât de ambițioase.  Ion Heliade Rădulescu s-a stins din viaţă la 27 aprilie 1872, la Bucureşti.

Anul 1838. Pictorul şi inventatorul american, Samuel Morse, a efectuat prima demonstraţie a sistemului său de telegrafie în oraşul  Morristown, statul New Jersey. A realizat în anul 1837 un aparat electromagnetic pentru telegrafie, brevetat în 1840 și a inventat în 1838 alfabetul care-i poartă numele, folosit și în prezent. Este vorba de alfabetul Morse, în care literele sunt reprezentate prin combinații de semnale scurte și lungi.   Alfabetul inventat de Morse a simplificat trimiterea de mesaje telegrafice, acestea putând fi scrise sub formă de puncte și linii sau semnalizat cu lumini intermitente sau cu semnale radio. Apelul internațional de pericol, SOS – 3 puncte, 3 linii, 3 puncte – a fost introdus în 1912, la 40 de ani după moartea lui Morse.

Anul 1881. S-a născut la Bucureşti Ion Minulescu, poet simbolist român. Ion Minulescu este numit director general al artelor în 1922. A debutat cu versuri în revista „Povestirea vorbii”. S-a format sub influența succesivă a lui Duiliu Zamfirescu, Alexandru Macedonski, Ștefan Petică și a simboliștilor francezi și belgieni. A mai scris proză, piese de teatru și cronici dramatice. A decedat la 11 aprilie 1944.

Anul 1897.  S-a născut la Iaşi scriitorul Ionel Teodoreanu. A fost un romancier și avocat român interbelic, cunoscut mai ales pentru scrierile sale evocatoare ale copilăriei și adolescenței. A fost tutelat de Garabet Ibrăileanu. Operele de referinţă ale lui Ionel Teodoreanu sunt „La Medeleni”, „Uliţa copilăriei”,  „Loreley”, „Masa umbrelor”. S-a stins din viaţă la 3 februarie 1954.

Anul 1932.  La Iaşi a încetat din viaţă Iacob Negruzzi, scriitor român, membru al Academiei Române (născut în  1842). Iacob Negruzzi, fiul scriitorului clasic Costache Negruzzi, s-a afirmat şi ca  dramaturg, critic literar, jurist, profesor, politician, secretarul „Junimii” şi redactorul „Convorbirilor literare”. L-a susţinut pe Mihai Eminescu. În perioada 1910-1913 şi 1923-1926 Iacob Negruzzi a îndeplinit funcţia de preşedinte al Academiei Române.

Anul 1940. S-a născut la Craiova renumita cântăreaţă de muzică uşoară româna Doina Badea.  A absolvit  Școala Populară de Artă din Craiova și imediat a început colaborarea cu Corul Filarmonicii de Stat „Oltenia”, cu care a avut mai multe turnee și spectacole. A colaborat cu teatre muzicale și de revistă din țară. A debutat în 1960, pe scena teatrului din Deva și s-a remarcat prin vocea ei deosebită, gravă, puternică și cu un ambitus puternic. Muzicologul George Stârcea a caracterizat astfel fenomenul Doina Badea: „Avea, într-adevăr, un fel al ei propriu de a interpreta orice melodie, o rezonanță particulară a tonurilor. Nu semăna cu nimenea și nimeni nu va putea să o imite, fiindcă Doina Badea este o apariție singulară, căreia până și cei indiferenți îi recunosc unicitatea sa de nerepetat”.

Şi-a pierdut viaţa în rezultatul cutremurului de pământ din 4 martie 1977.

La 6 ianuarie în lume este marcată Ziua mărului şi Ziua mondială a orfanilor de război.

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий