Istoricul zilei: 7 aprilie

7 04 2021 LC IST 6

Anul 1863.  La Sibiu a avut loc un Congres naţional al românilor, care a delegat zece personalităţi, în frunte cu mitropolitul Andrei Şaguna,  pentru a expune împăratului Austriei, Franz Joseph I, la Viena, revendicările politice ale românilor.

Anul 1913. La Chişinău,în gubernia ruseasca Basarabia, a văzut lumina tiparului primul număr al săptămânalului „Glasul Basarabiei”, sub redacţia lui Gr. D. Constantinescu. Această publicaţie a apărut   până la 16 august 1917.

7 04 2021 LC IST 3

Anul 1927. În Statele Unite ale Americii a fost efectuată cu succes prima transmisie televizată la mare distanţă. Secretarul Departamentului comerţului din SUA, Herbert Hoover, a ţinut un discurs la Washington. Herbert Hoover (1874-1964), cel de-al treizeci și unulea președinte al Statelor Unite ale Americii (1929-1933) a fost inginer minier, umanitarist și administrator plin de succes. Hoover este unul dintre cei care a fost un exemplu al „Mişcării pentru eficienţă”, parte a „Erei progresului”, argumentând că soluțiile inginerești eficiente vor fi soluțiile tuturor problemelor economice și sociale. Poziția și perspectiva sa au fost zdruncinate de marea criză economică, care a început în timpul președinției sale.

Anul 1930. În Uniunea Sovietică este creat oficial GULAG  Administraţia Generală a Lagărelor de muncă forţată. Sistemul GULAG era prevăzut pentru 30 mii de deţinuţi. El se întindea de la Cercul polar până în Kazahstan, de la frontierele din vest până la Extremul Orient. Prin acest sistem au trecut circa 20 milioane de persoane condamnate, dintre care minimum 1,7 milioane şi-au găsit acolo moartea. Au fost duşi în GULAG şi zeci de mii de români din Basarabia şi din nordul Bucovinei în perioada deportărilor în masă.

Anul 1954. La Leova din Basarabia s-a născut Ion Aldea-Teodorovici, compozitor și cântăreț român. În perioada 1975-1981 Ion-Aldea Teodorovici a studiat la Conservatorul „G. Musicescu” din Chişinău, a activat  în cadrul formației de muzică ușoară „Contemporanul”, condusă de compozitorul  Mihai Drăgan.  În 1981 Ion s-a căsătorit cu Doina Marin. În perioada 1982-1992 își desfășoară activitatea interpretativă și creatoare în duet cu soția sa. Împreună cu soția sa a militat pentru reunirea Basarabiei cu România, a optat pentru revenirea la limba română și grafia latină. Soții Ion și Doina Aldea-Teodorovici sunt primii care în anii 90 au cântat despre limba română şi Eminescu. În noaptea de 29/30 octombrie 1992, la orele 2.30, mașina în care se deplasau Ion și Doina Aldea-Teodorovici spre Chișinău a intrat într-un copac în apropierea localității Coşereni, la 49 de kilometri de Bucureşti. În mașină se aflau patru persoane, șoferul și însoțitorul au scăpat fără nici o zgârietură în timp ce Ion și Doina, aflați pe bancheta din spate, au fost striviți între greutatea mașinii și copacii de pe marginea drumului. Moartea celor doi a fost percepută la data respectivă ca o tragedie națională.

7 04 2021 LC IST 2

Anul 2009. Manifestații violente au avut loc la sediul Parlamentului și Președinției Republicii Moldova din Chișinău, simpatizanții opoziției contestând corectitudinea alegerilor organizate de comunişti în urmă cu două zile.

La 7 aprilie creştinii ortodocşi din Ucraina, inclusiv o parte români, prăznuiesc pe stil vechi marea sărbătoare de peste an – Buna Vestire. O sărbătoare a „Vestirii Nașterii Domnului” se ținea în Răsărit încă din anul 550, la 25 martie. La Roma ea a fost introdusă în secolul al VII-lea.

Buna Vestire făcută Mariei inaugurează „plinirea timpului”, adică împlinirea făgăduințelor și pregătirilor venirii lui Hristos. Maria este chemată să-L zămislească pe Fiul lui Dumnezeu. Încuviințând, a devenit Născătoare de Dumnezeu. Uimindu-se de cele petrecute cu Maria, Sfântul Augustin își imaginează că se adresează îngerului, întrebând: „Spune-mi, îngere, de ce s-a petrecut aceasta cu Maria?”. Îngerul îi arată că răspunsul este cuprins chiar în cuvintele salutului: „Bucură-te, cea plină de har!”. Origen observă că niciodată un asemenea titlu nu a fost dat unei ființe omenești și nu mai apare în niciun alt loc din Sfânta Scriptură. Maria primește cu disponibilitate „valul de iubire” a lui Dumnezeu care se revarsă în ea. Și prin aceasta este o ucenică desăvârșită a Fiului ei, care, în ascultare față de Tatăl, își împlinește libertatea și tocmai astfel își exercită libertatea, ascultând.

7 04 2021 LC IST 4

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий