Istoricul zilei: 8 decembrie

8 12 2021 IST 7

Anul 1854. Papa Pius al IX-lea a decretat dogma  fundamentală despre Neprihănita Zămislire  referitor la Fecioara Maria. Imaculata Concepție sau Neprihănita Zămislire este, conform dogmelor romano-catolice, concepția Mariei, mama lui Iisus,  în pântecul mamei ei Ana, fără păcatul originar și că a dus o viață complet lipsită de păcat. Dar această doctrină nu a fost definită până atunci ca o dogmă, astfel fiecare catolic avea dreptul să creadă sau nu în ea, fără a fi acuzat de erezie. Biserica Ortodoxă, precum și bisericile protestante nu împărtășesc această doctrină.

8 12 2021 IST 5

Anul 1933. S-a născut în comuna Bogza, județul Vrancea,  Alexandru (Alecu) Gheorghe Croitoru, regizor de teatru si film, profesor universitar, poet și actor român, membru al Academiei Tiberina din Roma. După absolvirea Școlii Normale „Vasile Lupu” din Iași, unde l-a cunoscut pe Nicolae Labiș, a urmat cursurile Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică din București, debutând ca regizor în 1964 cu pelicula „Merii Roșii”. A fost profesor universitar la Universitatea Hyperion, Facultatea de Arte, unde predă Arta regiei și a actorului de film și televiziune. Este cetățean de onoare al localității Sihlea. Fiind unul dintre cei mai reprezentativi regizori ai cinematografiei românești,  Alecu Croitoru a regizat filmele  „Viața, ca o poveste” (1987), „Anotimpul mireselor” (1970), „Am o idee” (1981). În calitate de actor, a jucat în pelicule „Merii sălbatici” (1974) şi „Păcală” (1974). Unul dintre ultimele sale filme, „Viaţă dăruindu-le” (1994), a obţinut Premiul Special al Juriului la Festivalul „Ezercitti e popoli”, de la Roma.  Regizorul Alecu Croitoru a decedat pe 2 decembrie 2017, la vârsta de 83 de ani.

8 12 2021 IST 6

Anul 1991. În Belarus, la reşedinţa guvernamentală „Viskuli” din Belovejska Puşcia Preşedintele Ucrainei, Leonid Kravciuk, Preşedintele Rusiei, Boris Elţin, şi Preşedintele Parlamentului Belarusului, Stanislav Şuşkevici, au semnat acordul privind lichidarea URSS şi crearea Comunităţii Statelor Independente, care avea organe suprastatale comune, dar nu era subiect pe arena internaţională. După agresiunea Rusiei în Ucraina, în 2014, Ucraina a ieşit din componenţa Comunităţii Statelor Independente.

8 12 2021 IST 4

Anul 2019. A fost înregistrat  primul caz confirmat de COVID-19  în China.

La 8 decembrie este marcată  Ziua Constituției României.

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий