Istoricul zilei : 8 septembrie

8 09 2021 IST 4

Anul 1504. David, o sculptură realizată de Michelangelo Buonarotti care îl înfățișează pe eroul biblic David, a fost dezvelită la Florenta (Italia). David este o sculptură, capodoperă a Renaşterii, creată între 1501 şi 1504 de artistul italian Michelangelo. Statuia a fost realizată dintr-un bloc de marmură albă de Carrara, abandonată după eşecul altor sculptori. Michelangelo l-a reprezentat pe David cu praştia în mână, chiar înainte de lupta cu Goliat.

Iniţial plasat în faţa clădirii Palazzo Vecchio, în Piazza della Signoria, originalul se află, din 1873, expus la Galleria dell’Accademia din Florenţa. Pentru a fi ferită de intemperii şi acte de vandalism, statuia a fost îndepărtată din piaţă în 1873, şi relocată în Galleria dell’Accademia. O replică a statuii a fost amplasată în 1910 în Piazza della Signoria.

8 09 2021 LC IST 5

Anul 1907. A încetat din viaţă Iosif Vulcan, poet, prozator şi dramaturg, coordonator al revistelor „Familia” şi „Şezătoarea”. Iosif Vulcan (1841-1907) a fost membru al Academiei Române. În februarie 1866, Iosif Vulcan a primit la sediul redacției revistei „Familia” de la un „privatist” de la Gimnaziul din Cernăuţi, o scrisoare însoțită de o poezie, „De-aș avea”, semnată Mihai Eminovici. Este încântat de poezia primită, permițându-și însă o modificare, și anume, romanizarea numelui tânărului poet, transformându-l din Eminovici în Eminescu. Din acest motiv, Iosif Vulcan este considerat „nașul literar” al celui mai mare poet român.

8 09 2021 LC IST 6

Anul 1926. A încetat din viaţă Vasile Bogrea, filolog şi lingvist, specialist în limbile clasice. A pus împreună cu Sextil Puşcariu, bazele Muzeului Limbii Române. A fost membru corespondent al Academiei Române. Vasile Bogrea s-a născut 26 septembrie 1881, în localitatea Târnauca de lângă Herţa. În prezent Şcoala de la Târnauca îi poartă numele. În faşa acestei instituţii de învăţământ a fost ridicat bustul poetului.  Vasile Bogrea a scris aproape 300 de studii și articole referitoare la istoria limbii, lexicologie, etimologie, toponimie și antroponimie. Umanist de o vastă erudiție, a avut o pregătire temeinică și o vocație certă pentru filologia clasică. A fost, de asemenea, poet și traducător. Ca și istoric literar, a abordat istoria mai degrabă din perspectiva literaturilor clasice și a cercetărilor cărților populare, punând accentul și pe studiul folclorului și al literaturi românești vechi. A considerat că știința și învățământul sunt într-o strânsă legătură cu istoria, cultura și existența națională.

8 09 2021 LC IST 7

La 8 septembrie este marcată Ziua mondială pentru terapie fizică – kinetoterapia. Scopul ei constă în  creşterea nivelului de conştientizare în ceea ce priveşte rolul profesiei în menţinerea şi îmbunătăţirea mobilităţii şi independenţei individului. Această zi a fost stabilită de Confederaţia Mondială pentru Terapie Fizică (WCPT), în anul 1951, anul fondării organizaţiei.

La 8 septembrie este  Ziua internaţională pentru alfabetizare, ea reprezentând o oportunitate de evidenţiere atât a progresului obţinut în rata de alfabetizare la nivel mondial, cât şi a provocărilor cu care se confruntă încă acest sector. Ziua internaţională pentru alfabetizare a fost iniţiată cu ocazia Conferinţei mondiale a miniştrilor educaţiei privind eradicarea analfabetismului, desfăşurată la Teheran, în perioada 8-19 septembrie 1965. În acest sens, a fost propusă data de 8 septembrie, aceasta fiind ziua inaugurală a Conferinţei. Ziua a fost proclamată însă un an mai târziu, mai exact la 26 octombrie 1966, în cadrul celei de-a XIV-a sesiuni a Conferinţei Generale UNESCO.

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий