Istoricul zilei: 9 august

9 08 2021 LC IST 6

Anul 117 e.n. A murit împăratul roman Traian. Marcus Ulpius Nerva Traianus a domnit între anii 98 -117, fiind al doilea dintre cei așa-ziși cinci împărați buni ai Imperiului Roman (dinastia Antoninilor) și unul dintre cei mai importanți ai acestuia. În timpul domniei sale, imperiul a ajuns la întinderea teritorială maximă. Traian a lansat în anul 101 o expediție în regatul Dacia , aflat la nord de Dunăre și l-a forțat pe regele Decebal să capituleze. Traian s-a întors la Roma încununat cu succes și a primit titlul de Dacicus Maximus. Totuși, la scurt timp, Decebal a adus iarăși probleme Imperiului Roman, încercând să convingă regatele vecine nord-dunărene să i se alăture. Traian se hotărăște să atace din nou, inginerii săi construind un imens pod peste Dunăre, și reușesc să cucerească Dacia în 106, capitala dacilor, Sarmizegetusa fiind distrusă. Decebal s-a sinucis, iar în locul capitalei distruse Traian a construit un nou oraș, numit Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa. A hotărât să colonizeze Dacia cu romani şi a anexat-o ca provincie romană.

Anul 1483.  A fost deschisa Capela Sixtina de la Vatican la Roma, după celebrarea unei Messe divine. Capela Sixtină este capela palatului papal din Vatican și este una din cele mai faimoase comori artistice ale Europei. A fost construită între anii 1472 și 1483, în timpul pontificatului papei Sixtus al IV-lea, de unde îi provine numele. Capela se găsește în dreapta Bazilicii Sfântul Petru și este cunoscută în toată lumea, fiind locul unde se țin conclavurile cardinalilor pentru alegerea unui nou papă și datorită picturilor murale ale lui Michelangelo.

9 08 2021 LC IST 4

Anul 1895. În satul Juravţi, gubernia Poltava (actualmente regiunea Cernighiv) s-a născut chirurgul ucrainean, Iuri Voronyi. Iuri Voronyi (1895-1961) a fost primul chirurg din lume care a efectuat transplantarea organului intern la om viu.

Anul 1921. S-a născut Lola Bobescu, violonistă și profesoară română, stabilită în Belgia. Lola Bobescu (Lola Violeta Ana-Maria Bobescu) (1921-2003) a fost o violonistă și profesoară de vioară originară din România. Solistă-concertistă timp de peste 60 de ani, Lola Bobescu s-a situat printre violoniștii români cu cea mai solidă carieră artistică. Stabilită în Belgia, Lola Bobescu a desfășurat şi o fructuoasă activitate pedagogică, fiind profesoară de vioară la Conservatorul din Liège (1962-1974) și la Conservatorul regal din Bruxelles.

9 08 2021 LC IST 3

Anul 1945.  Orașul japonez Nagasaki este devastat atunci când o bombă atomică, Fat Man, este aruncată din Bockscar B-29. 39.000 de persoane au fost ucise. Fat Man (traducere literală din engleză: „Grasul” sau „Grăsunul”) este numele de cod precum și porecla bombei atomice ce a fost detonată deasupra orașului Nagasaki, Japonia, de către Statele Unite ale Americii la 9 august 1945, la ora 11:02 locală. Era a doua bombă atomică folosită împotriva Japoniei după Little Boy, detonată cu trei zile înainte deasupra orașului Hiroșima, la 6 august. Aceste 2 bombe au dus la capitularea necondiționată a Japoniei, aliatul Germaniei naziste în cel de al Doilea Război Mondial, la 15 august 1945.

9 08 2021 LC IST 5

La 9 august este marcată, sub auspiciile Organizaţiei Naţiunilor Unite, Ziua internaţională a popoarelor indigene. Conform estimărilor, pe întreg mapamondul sunt circa 476 de milioane de persoane indigene, locuitori în 90 de state. Aceste mari grupuri distincte constituie mai puţin de 5 la sută din populaţia mondială, vorbesc peste 7.000 de limbi ale planetei şi reprezintă circa 5.000 de culturi diferite. În Ucraina drept popor indigen sau băştinaş sunt consideraţi, conform legii, tătarii din Crimeea.

La 9 august  este Ziua internaţională a grădinilor zoologice şi a parcurilor, pentru a marca importanţa conservării speciilor, pentru promovarea educaţiei şi a informării opiniei publice cu privire la conservarea biodiversităţii. Cea mai veche grădină zoologică a exista acum 3000 de ani, la Hierakonpolis, Egipt. Se spune că faraonii au fost primii deţinători de menajerii cu animale sălbatice, iar scopul lor era de a-şi arăta, şi în acest fel, măreţia şi puterea. Hatshepsut, prima mare regină a Egiptului avea şi ea, în 1500  î.e.n. o menajerie cu animale aduse din expediţiile din Punt (Somalia de astăzi).

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий