Istoricul zileri: 31 ianuarie — Cel mai viteaz și cel mai ager principe între creștini

31 01 2020 LC site MIRCEA

 

La 31 ianuarie 1418, cu 602 ani în urmă, s-a stins din viață Mircea cel Bătrân, de două ori domn al Munteniei. Își doarme somnul de veci în ctitoria sa de la Cozia.

Domnia lui Mircea a durat 32 de ani. În istoriografia română el apare și sub numele Mircea cel Mare, astfel apreciindu-i-se meritele deosebite. A fost apreciat și de străini, bunăoară, istoricul german Leunclavius îl caracterizează ca „principe între creștini cel mai viteaz și cel mai ager”.

Mircea cel Bătrân (1355 – 1418), este fiul lui Radu I și fratele lui Dan I pe care l-a urmat la tron după moartea acestuia, la 23 septembrie 1386. Găsind țara în plin proces de dezvoltare, Mircea Voievod continuă consolidarea economiei, armatei, administrației și bisericii. Stăpânind un vast teritoriu centralizează puterea, emite monedă și stimulează comerțul, dezvoltă mineritul și consolidează agricultura.

În 1400, Mircea îl îndepărtează de la tronul Moldovei pe Iuga Ologul și îl impune ca domn pe Alexandru cel Bun, fiul lui Roman I Mușat. Până la moartea voievodului muntean, relațiile dintre cele două principate românești vor rămâne cordiale.

Mircea cel Bătrân este un simbol al istoriei românilor, atât datorită longevității domniei sale, cele circa trei decenii plasându-l în topul domnitorilor Țării Românești, cât și din cauza războaielor cu turcii.

Domnia lui Mircea cel Bătrân este remarcată pe toate planurile în care poate fi cunoscută istoria Țării Românești în acea perioadă: politic, economic și cultural. Pe plan intern în timpul său s-au cristalizat demnitățile din Sfatul domnesc și atribuțiile lor. Pe plan economic, beneficiind și de o domnie lungă, în parte pașnică, mai ales după 1402, a reușit să dezvolte Țara Românească prin politici vamale preferențiale pentru negustorii din Brașov și din Lvov. Pe plan cultural a reorganizat mănăstirile cu ajutorul călugărului sârb Nicodim, care a reușit să formeze și un centru mănăstiresc de copiere de cărți bisericești. A construit noi biserici și mănăstiri, le-a dăruit cu averi pe cele vechi și a obținut pentru mitropolitul Țării Românești dreptul de exarh peste plai, adică peste munți, pentru românii din regatul Ungariei.

Mircea cel Bătrân rămâne cel mai reprezentativ domnitor al Țării Românești. A avut cea mai lungă domnie, chiar dacă a fost întreruptă în 1395-1396. A luptat cu turcii, a încheiat alianțe cu regele Poloniei și, de nevoie, s-a închinat regelui Ungariei. A dus o politică duplicitară pentru a supraviețui politic. A fost un supraviețuitor.

Mircea cel Bătrân este Mare și fără să fie nevoie să îi schimbăm numele cu care a fost consacrat de istoriografie.

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий