ISW: Evenimentele din regiunea Belgorod au devenit un șoc informațional pentru Federația Rusă

23 05 Ф 2 а

Spațiul informațional rusesc a reacționat la evenimentele din 22 mai din regiunea Belgorod cu panică, fracționism și incoerență, adică ceea ce este inerent unui șoc informațional semnificativ, se arată în raportul Institutului pentru Studiul Războiului (ISW). Se scrie că „unii bloggeri pro-belici   s-au concentrat pe faptul că Corpul de voluntari rus  și Legiunea „Libertate Rusiei” sunt formate în mare parte din ruși, numindu-i pe aceștia trădători ai Rusiei și acuzându-i în mod nejustificat că lucrează pentru serviciul ucrainean de informații. „Unii corespondenți militari au sugerat că atacul ar fi fost o „operațiune de informare” menită să distragă atenția de la Bahmut. Iar Evgenii Prigojin, sponsorul Companiei militare private „Wagner”, a folosit momentul pentru a critica din nou guvernul rus, notează ISW.

Vă reamintim că la 22 mai, Corpul de voluntari rus și Legiunea „Libertate Rusiei” au anunțat că au trecut granița Federației Ruse și eliberează localitățile din regiunea Belgorod de actualele autorități ruse: au început cu satele Kozinka și Gora-Podol, însă tind să elibereze întreaga Rusie. Purtătorul de cuvânt al Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei, Andrii Iusov, a subliniat că doar cetățenii ruși participă la operațiune. Consilierul șefului Oficiului Președintelui Ucrainei, Myhailo Podoliak, a mai dat asigurări că Ucraina nu are nicio legătură directă cu evenimentele din regiunea Belgorod.

SUA nu sunt încântate de extinderea războiului pe teritoriul Federației Ruse. Dar americanii nu vor certa Ucraina în special pentru atacul asupra regiunii Belgorod. Acest lucru a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller, comentând situația privind raidul formațiunilor de voluntari în regiunea Belgorod. „Le-am spus foarte clar ucrainenilor că nu permitem și nu încurajăm atacurile în afara granițelor ucrainene. Dar cred că este important să reamintim lumii că Rusia a început acest război… Ucraina are dreptul să decidă cum dorește să-și conducă operațiunile militare. Cu toate acestea, Rusia este agresorul în acest război”.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий