ISW: Putin a dorit mai mult decât a oferit Xi Jinping

21 03 2023 F 2

Analiștii de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) presupun că liderul chinez Xi Jinping i-a oferit președintelui rus, Vladimir Putin, o viziune mai reținută asupra relațiilor ruso-chineze.

Xi Jinping s-a întâlnit cu președintele rus, Vladimir Putin, la Moscova pe 20 martie și a propus o viziune mai reținută asupra relațiilor ruso-chineze decât ceea ce, probabil, a intenționat să obțină  Putin. Potrivit experților, refuzul lui Xi Jinping ca China să se alăture în mod deschis la Rusia în conflictul geopolitic anticipat al lui Putin cu Occidentul este o abatere vizibilă de la „parteneriatul nelimitat” declarat al Chinei cu Rusia, care a precedat începutul invaziei ruse în Ucraina. Ei susțin, de asemenea, că retorica lui Xi arată că nu este înclinat să ofere Rusiei sprijinul economic și politic deplin de care aceasta are nevoie pentru a-și depăși eșecurile din Ucraina. Putin și Xi au oferit viziuni similare privind întărirea parteneriatului economic chino-rus și este posibil să fie semnate acorduri comerciale și economice bilaterale în timpul vizitei lui Xi, dintre care unele ar putea ușura schemele de evaziune a sancțiunilor.

În raport se menționează că Xi Jinping, probabil, să face o propunere mai concretă pentru o soluționare negociată a războiului din Ucraina, deși rămâne neclar ce prevede  propunerea sa și cât de receptiv va fi Kremlinul față de aceasta. Perspectivele pentru furnizarea de către China a echipamentelor militare Rusiei rămân, de asemenea, neclare, adaugă experții, scrie „Ukrainska pravda”.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com 

 

Добавить комментарий