Italia, Franţa, Germania şi România au declarat despre susţinerea aderării Ucrainei la UE

From left, Romanian President Klaus Iohannis, Prime Minister of Italy Mario Draghi, Ukraine President Volodymyr Zelenskyy, France's President Emmanuel Macron and German Chancellor Olaf Scholz attend a conference at the Mariyinsky palace in Kyiv, Ukraine, Thursday, June 16, 2022. (AP Photo/Natacha Pisarenko)

Premierul italian, Mario Draghi, Președintele francez, Emmanuel Macron, Cancelarul german, Olaf Scholts, și Președintele României, Klaus Iohannis, au declarat că sprijină integrarea europeană a Ucrainei și că vor continua să ofere sprijin militar țării noastre, transmite Audiovizualul public ucrainean.  Ei au declarat aceasta în timpul vizitei de astăzi în Ucraina.  „Italia vrea să vadă Ucraina ca parte a Uniunii Europene. Vom sprijini fără echivoc Ucraina în calitate de candidat și integrarea ei în continuare în UE”, a accentuat Premierul italian, Mario Draghi. El a adăugat că țara sa va facilita investigarea crimelor de război ale Rusiei pentru a le documenta. „Nu vom face nimic fără să luăm în considerare opinia Ucrainei. Pacea trebuie să fie așa cum o vede Ucraina”, a spus Draghi.

Președintele francez, Emmanuel Macron, și-a exprimat, de asemenea, sprijinul pentru intențiile de integrare europeană ale Ucrainei. Potrivit acestuia, România și Germania, ai căror lideri participă și ei la călătorie, îi împărtășesc părerea. „Toți patru sprijinim acordarea Ucrainei a statutului de candidat la UE. Acest statut va fi legat de foaia de parcurs», a spus Macron.

„Statutul de candidat al Ucrainei la UE va fi o etapă importantă. La Consiliul European voi susține fără echivoc decizia pozitivă”, a confirmat Cancelarul german, Olaf Scholts, cuvintele lui Macron. Președintele francez a reamintit că țara sa a alocat 2 miliarde de euro sub formă de ajutor Ucrainei și a anunțat o creștere a sprijinului militar. „Vom continua să sprijinim Ucraina. În următoarele săptămâni, sunt gata să iau o decizie privind furnizarea suplimentară de obuziere autopropulsate „Caesar”, a spus Macron. Politicianul a mai promis că Franța va preda în curând Ucrainei laboratoare mobile de ADN.

La rândul său, Olaf Scholts a remarcat că Germania a acceptat deja 800.000 de refugiați din Ucraina, iar 135.000 de copii ucraineni sunt deja înscriși în școlile germane.

Președintele României, Klaus Iohannis, a remarcat și numărul important de refugiați ucraineni din Ucraina. „1,23 milioane de ucraineni au trecut granița noastră. Majoritatea sunt femei și copii. 220.000 de copii ucraineni au mers la școală în România. Am asigurat (pentru refugiați – n.red.) 3.000 de locuri de muncă”, a subliniat  el. Iohannis, de asemenea, a criticat aspru blocarea porturilor ucrainene de către Rusia. El a promis că va ajuta Ucraina în această problemă. „Rusia a transformat exporturile de cereale în arme. Peste 1 milion de tone de cereale au fost transportate prin portul Constanţa. Lucrăm la noi treceri, refacerea tronsonului de transport de la graniţa româno-ucraineană”, a spus Preşedintele României. Potrivit acestuia, tranzitul prin portul Constanta a crescut de patru ori doar în ultima lună.

Emmanuel Macron a subliniat, de asemenea, importanța discuțiilor de pace cu Rusia. „Războiul nu s-a încheiat. Ucraina trebuie să câștige acest război pentru a-și păstra integritatea teritorială și suveranitatea. Dar atunci va fi necesar să se așeze la masa negocierilor», a spus Președintele francez. În același timp, Macron a menționat că toate contactele sale cu Președintele rus, Vladimir Putin, au fost coordonate cu Volodymyr Zelenski. „Trebuie să avem un canal de comunicare cu Rusia pe anumite probleme. Cel puțin pentru criza alimentară. De fiecare dată am vorbit cu Putin doar cu acordul Președintelui Zelenski. Poate va veni ziua când acest canal va fi util”, a conchis el.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий