Ivanna Klimpuş-Ţinţadze: „Ucraina nu vrea un nou acord de asociere cu UE, ci modificarea celui existent”

EF38AB6F-272E-4D47-9FB3-8DA75A63D56A_w1023_r1_s

Vicepremierul ucrainean pentru integrarea europeană și euro-atlantică, Ivanna Klimpuş-Ţinţadze, a declarat că Ucraina nu susține ideea Poloniei privind un nou acord cu Uniunea Europeană, ci va încerca să modifice actualul acord de asociere dintre statul ucrainean şi blocul comunitar, scrie Rador.

Potrivit reprezentantei guvernului Ucraina ar trebui să se concentreze nu pe încheierea unui nou acord, ci pe finalizarea punerii în aplicare a celui actual și să convingă UE să procedeze la negocierile de aderare.

„Acum nu discutăm despre un nou acord de asociere. Ideea este că, după ce îndeplinim Acordul de asociere, începem să ne gândim cum să deschidem capitolele referitoare la negocierile de aderare la UE” – a explicat vicepremierul, comentând propunerea Varşoviei de a reflecta asupra unui altfel de acord de asociere pentru anumite state partenere. Klimpuş-Ţinţadze a mai precizat că Ucraina intenționează să înceapă negocierile privind modificarea actualului acord de asociere cu UE.

„În 2020, vom avea ocazia să actualizăm acordul. Nu avem nevoie de un nou acord, ci de o reînnoire a acestuia. Acordul de asociere în vigoare ne oferă posibilitatea de a face modificări” – a menţionat vicepremierul Ucrainei, precizând că Acordul de asociere existent între Ucraina şi UE prevede dreptul Kievului de a iniția amendamente, însă doar după ce trec cinci ani de la începerea punerii în aplicare a documentului. Vicepremierul insistă că modificarea acordului ar fi în beneficiul Ucrainei. „Trebuie să actualizăm acordul în anumite domenii” – a conchis demnitarul.

Lasă un răspuns