Ivo BOBUL, sincer cum e cântecul…

Screenshot_2

În a douăzeci și treia zi de Făurar vestitul interpret, Ivo Bobul, a susținut pe scena principală a țării – cea a Palatului Național „Ucraina” – un fantastic concert jubiliar. Împreună cu bunii săi prieteni, artiștii, el a marcat cu o cunună de cântece alese 35 de ani de activitate scenică profesionistă. Viața și creația sa pare a fi o legendă. Din satul său Tereblecea, situat la o margine de țară, a nimerit în centrul vieții muzicale a Ucrainei, însușind mai întâi o profesie muncitorească a ajuns peste ani profesor de muzică pentru tinerii interpreți, dintr-un simplu artist amator a devenit unul dintre cei mai valoroși promotori ai cântecului ucrainean în țară și peste hotare, învrednicindu-se de titlul de artist al poporului din Ucraina. Iar prin celebrul șlagăr al lui Dan Spătaru – „Drumurile noastre”, pe care îl are mereu în repertoriul său și îl interpretează când mai rar, când mai des, afirmă că este român și nu-și uită rădăcinile spirituale.

Drumul lui Ivo Bobul duce spre culmile artei adevărate. Și iată, că pășește pe el cu fermitate timp de treizeci și cinci de ani…

„Nu frumusețea va salva lumea, ci iubirea”

A-i solicita un interviu lui Ivo Bobul nu-i chiar atât de simplu. Artistul e mereu ocupat și pune preț pe fiecare minut. Confirm cuvintele spuse și de alți jurnaliști, care au avut ocazia să discute sincer cu Ivo Bobul. La câteva zile după concertul jubiliar din Palatul „Ucraina” l-am sunat pe domnul Ivo și l-am felicitat din partea redacției ziarului „Libertatea Cuvântului” și artistul s-a învoit să răspundă la întrebările care i-ar interesa pe admiratorii talentului său din Bucovina lui natală.

În acești treizeci și cinci de ani de slujire cu devotament muzelor Ivo Bobul a cules laurii popularității în întreaga lume. El a fost aplaudat și întâmpinat cu ovații în marile săli de concerte din Europa, Asia și America, a evoluat în mai mult de douăzeci de țări. Este iubit de popor și această iubire i-a confirmat titlul de artist al poporului. Publicul ales și devotat al lui Ivo Bobul așteaptă de la interpretul îndrăgit șlagăre deopotrivă cu „Violonistul”, „Ești unica”, „Fântâna sufletului”, „Mă voi întoarce în Ucraina”, „Dacă iubești…”. În total repertoriul său numără circa 200 de șlagăre. Prin maniera unică de interpretare și timbrul vocal fermecător el cucerește publicul spectator. Pentru Ivo Bobul melodicitatea cântecului trebuie să fie în armonie cu profunzimea conținutului lui. Aceasta se referă și la cântecele lirice, de dragoste.

„Întotdeauna afirm că nu frumusețea va salva lumea, ci iubirea. Fiindcă iubirea este începutul tuturor începuturilor, accentuează interpretul. Atunci când în sufletul omului dăinuie iubirea, el trăiește, prosperă, creează. În orice domeniu de activitate, omul, fiind înzestrat cu acest sentiment puternic, sincer și curat, poate face minuni, săvârși fapte bune. Iubirea este cea mai importantă în viața omului, căci fără de ea acesta nu poate trăi. În cântec cuvântul „iubire” este ca o parolă. Oamenii se întâlnesc, se îndrăgostesc, își destăinuiesc aceste sentimente nobile, care îl impun pe om să trăiască din plin, să creeze, să aibă dispoziție bună. Cine are parte de dragoste, știe să prețuiască și să trăiască iubind, se poate considera un om fericit”.

Cu tot aurul din lume nu poţi cumpăra bunătatea umană…”

Scena Palatului „Ucraina” a devenit pentru Ivo Bobul foarte importantă. Pe ea vestitul interpret se simte ca pe Olimp. Anterior, într-un interviu, copământeanul nostru a recunoscut: „În ultimii ani cunosc un singur om care a făcut foarte mult pentru cultura ucraineană. Acesta este Roman Nedzelski, directorul Palatului „Ucraina”. El a deschis uşile în faţa interpretului ucrainean. Pentru interpretul ucrainean nu există nici un obstacol. Poate susţine oricând un concert solo pe scena principală a Ucrainei”.

– Ce pot să spun despre concertul meu din 23 februarie în Palatul „Ucraina”? A fost un concert super, la nivel european, afirmă domnul Ivo Bobul. Este părerea tuturor celora care s-au apropiat de mine după concert şi mi-au mulţumit din suflet pentru cele trei ore şi jumătate petrecute în lumea feerică a muzicii adevărate. Am cântat timp de trei ore, iar jumătate de oră am cântat la bis…

Trei ore şi jumătate de concert extraordinar, care încununează 35 de ani de activitate scenică a lui Ivo Bobul. Concertul jubiliar continuă. La 9 martie, distinsul nostru interpret este aşteptat la Vinnyţea. L-am întrebat dacă nu planifică un turneu la noi, în Bucovina.

– Suntem la început de an şi îmi vine greu să prevăd aşa ceva. Evident, cine nu visează să evolueze la baştină?! – se întreabă domnul Ivo.

– Nu vă este dor de cântecele româneşti?

– Chiar în programul concertului jubiliar am inclus trei cântece româneşti. Ştiţi că sunt şi compozitor, şi scriu cântece şi pe texte româneşti.

Cântecele lui Ivo Bobul sunt apropiate sufletului. Nu o dată interpretul a explicat: „Nu sunt psiholog, dar uneori cântecele interpretate de mine par a fi un leac pentru sufletul stresat al omului. Îl fac să se calmeze, să mediteze, să se gândească la faptul că în viaţă nu totul este rău. Şi când omul îşi recapătă optimismul, dorinţa de a trăi frumos, mă bucur sincer. Când privesc în ochii oamenilor şi văd în ei cum sclipesc lacrimile, înţeleg că ei au trăit o bună parte din viaţă cu cântecele mele. În sală, la concertele mele sunt foarte mulţi oameni de aceştia. Eu le transmit căldura sufletului meu prin cântec. Mă conving că nu-mi trăiesc viaţa în zadar”.

Cântecele lui Ivo Bobul sunt o expresie a frumuseţii spirituale a omului. De pe scenă interpretul afirmă: „Bunătatea umană nu poate fi cumpărată cu tot aurul din lume”.

Lasă un răspuns