Izvorul cu apă vindecătoare al Arhanghelului Mihail

19 09 2022 F 1

La 19 septembrie, potrivit calendarului creştin ortodox, stil nou, sunt pomeniţi Sfinţii Mucenici Trofim, Savatie şi Dorimedont. Ei  au trăit în timpul împăratului Probus, mai exact între anii 276-282. Acesta obișnuia să fie un persecutor al creștinilor.  Sfinții Mucenici Trofim, Savatie și Dorimedont au mers în Antiohia, exact în momentul în care avea loc un festival pentru persoanele păgâne, unde bineînțeles că se aduceau jertfe unui zeu. De această dată, era vorba despre zeul Apolo. Din cauza faptului că nu au participat la aducerea jertfelor, cei trei sfinți au fost judecați, torturați și aruncați în temniță.

În această zi, pe stil vechi, creştinii ortodocşi îşi amintesc de minunea săvârşită de Sfântul Arhanghel Mihail.  Potrivit unei tradiții, Sfântul Apostol Ioan alături de Filip a predicat Evanghelia la Heretop, în apropierea cetății Colose. Acesta a privit spre un loc și a prorocit  că de aici va țâșni un izvor ale cărui ape sunt vindecătoare, dar și că locul va fi vizitat de Sfântul Arhanghel Mihail. La scurt timp, prorocia sa a avut loc, iar oameni din mai multe zone mergeau acolo pentru a se vindeca de diferite boli. Sfântul Mihail i s-a arătat unui păgân căruia i-a spus să-și ducă fiica care nu putea vorbi pentru a primi vindecare. După ce copila a băut din acea apă a început să vorbească.  Tatăl fetei a zidit acolo, în semn de recunoștință, o biserică în cinstea Arhanghelului Mihail. Aceasta s-a întâmplat în secolul al IV-lea.

Dacă în această zi pe pomi este promoroacă, la iarnă va fi multă zăpadă. Dacă e zi caldă – toamna va fi lungă. Semnele timpului spun că după această sărbătoare se poate aştepta la primele îngheţuri. Frunzele verzi din vârful mesteacănului prevestesc o iarnă timpurie.

(T.L.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий