Joc  în afara regulilor

7 05 А 2 а

Premierul ungar Viktor Orban continuă, dacă nu să joace deschis de partea țării teroriste Federația Rusă, atunci să joace alături de intențiile și crimele sale agresive. Prin declarațiile și acțiunile sale sistematice și manipulatoare, prim-ministrul ungar joacă alături de planurile Kremlinului de a salva Rusia de la declin și izolare, în același timp, dăunează politicii externe coerente a UE prin contradicții constante și opoziție condiționată.  Fără îndoială, Orban rămâne cel mai controversat lider al statelor membre ale UE, care ar condamna formal agresiunea rusă și chiar se autointitulează un pacificator, deși principiile acestei „pacificări” sunt cel puțin ciudate, deoarece chiar și în timpul invaziei la scară largă a Rusiei în Ucraina și a izolării acesteia pe harta democratică globală, Orban s-a întâlnit în mod repetat cu șeful țării teroriste, critică în mod constant sancțiunile împotriva Rusiei și blochează în orice mod posibil asistența militară și financiară pentru Ucraina.

În ultimii ani, Ungaria a devenit un fel de colac de salvare și un test decisiv pentru Rusia.  De fapt, a preluat rolul unui lobbyist rus în Uniunea Europeană. Principalul „secret” al prieteniei ruso-ungare este faptul că Rusia este cea care asigură mai mult de 60 % din necesarul de petrol al Ungariei și jumătate din necesarul de gaze naturale.  Acest lucru a fost declarat deschis de Putin, ale cărui vizite frecvente în Ungaria, precum și investițiile rusești în sectorul energetic al țării și pozițiile similare ale Budapestei și Moscovei cu privire la multe probleme, cum ar fi aderarea Ucrainei la UE sau la NATO, sunt în primul rând benefice pentru Moscova.  Iar prin această cooperare, ele au „cimentat” din ce în ce mai mult această prietenie. Prin urmare, cel mai mic pretext de conflict, inclusiv între Budapesta și Kiev, este în primul rând benefic Moscovei, deoarece se încadrează perfect în cadrul campaniei de propagandă a Rusiei, care vizează dezinformarea și discreditarea acțiunilor Ucrainei și, în același timp, pare să justifice și să legitimeze agresiunea Rusiei în Ucraina. Nu este un secret faptul că Kremlinul este, de asemenea, interesat de o divizare a NATO și a UE. Aici, prioritățile Moscovei sunt, pe de o parte, să oprească sau să reducă sprijinul pentru Ucraina și, pe de altă parte, să reducă politica de sancțiuni a UE față de Rusia. Iar sprijinul Budapestei pentru Moscova în aceste domenii este, desigur, întotdeauna foarte util. Acum, de exemplu, guvernul ungar răspândește de fapt apeluri și manipulări antiucrainene, invitându-și cetățenii să se pronunțe împotriva aderării Ucrainei la UE. Un sondaj este în curs de desfășurare în Ungaria, cerându-le cetățenilor să se pronunțe cu privire la soarta Ucrainei și afirmând că există „riscuri” din cauza aderării Ucrainei la UE ca o linie roșie.

Politica Kremlinului în regiune și în lume în ansamblu vizează tocmai distrugerea sistemului modern de securitate și, în același timp, a frontierelor de stat și crearea cât mai multor zone de instabilitate în jurul acestuia, pentru a deveni un moștenitor puternic al imperiului rus pe fondul unor vecini slabi. Și aici Orban nu este doar un aliat accidental al lui Putin, ci acționează în mod deliberat și sistematic de partea Kremlinului, făcând în același timp eforturi pentru a eroda unitatea Occidentului. Rămânând practic în centrul Europei, Orban încearcă să folosească Occidentul în avantajul său cât mai deliberat posibil. Și o face destul de magistral, continuând să primească beneficii financiare considerabile din partea UE și a SUA, în același timp conduce politica internă într-un mod care contrazice și distruge obiectivele strategice ale propriilor săi parteneri.

Budapesta a arătat recent un interes considerabil în cooperarea cu China.  Guvernul maghiar nu pare să aibă de gând să slăbească aceste legături, ci mai degrabă se îndreaptă spre consolidarea relațiilor nu numai politice, ci și economice cu China.  Acest lucru este evidențiat de faptul că a crescut cooperarea în diferite sectoare și domenii. Lista companiilor care au activat recent pe piața maghiară include Contemporary Amperex Technology Co (producția de baterii), BYD Co (vehicule electrice), cunoscuta Huawei Technologies Co și altele. Companii chineze puternice sunt implicate în construcția, de exemplu, a căii ferate Budapesta-Belgrad, în dezvoltarea multor proiecte 5G etc. Se știe că Ungaria a acordat subvenții de peste 2,4 miliarde de euro companiilor chineze. Este demn de remarcat faptul că toate acestea se întâmplă pe fondul confruntării actuale dintre SUA și China, unde Orban se poziționează din nou pe toate părțile care îi sunt „prietenoase” sau, mai degrabă, benefice.  Astfel, chinezii sunt printre cei mai mari investitori pe piața maghiară în ultimii ani. Prin faptul că nu ștampilează piața cu bani chinezi, care reprezintă o injecție de miliarde de dolari, Orban încearcă să rămână un aliat „de încredere” în confruntarea colectivă cu expansiunea Chinei.  În spatele tuturor acestora se află un joc politic în care Orban își protejează propriile interese.  Să ne amintim că Orban se află la putere fără întrerupere din 2010. Este evident că nu intenționează să își părăsească funcția și statutul și face tot posibilul să rămână în funcție cât mai mult timp posibil, promovând în continuare politica pro-rusă a guvernului său. Iar atunci când Bruxelles-ul încearcă să influențeze Budapesta și să o tragă cumva la răspundere, Orban recurge în mod tradițional la șantaj prin veto-ul la sancțiunile împotriva Rusiei, blocarea ajutorului pentru Ucraina și întârzierea deciziilor strategice ale UE. Și de fiecare dată, acest lucru duce la noi concesii din partea Bruxelles-ului și la noi venituri financiare pentru bugetul ungar.

Cooperarea Ungariei cu Statele Unite se bazează, de asemenea, pe elemente de beneficiu și utilizare. Pe de o parte, se presupune că Orbán încearcă să devină cât mai apropiat și mai prietenos cu Casa Albă prin cooperarea cu investitorii americani, dar, în același timp, obstrucționează în mod deschis investigațiile privind abuzurile companiilor chineze și slăbește treptat influența americană în întreaga regiune. Principalul obiectiv al lui Orban este de a reduce presiunea asupra Moscovei și, ulterior, de a facilita cooperarea și alinierea intereselor între Rusia, Statele Unite și China. Iar în acest joc, Ungaria ar trebui să devină nu doar un mediator, ci și o pârghie care să deschidă calea către un posibil compromis care ar avantaja Kremlinul în primul rând. Dar este acest lucru benefic și necesar pentru UE? Evident că nu. De aceea, atât UE, cât și SUA trebuie să găsească o modalitate de a ține în frâu regimul maghiar, care a fost mult timp vocea, și poate mâna, Moscovei. O tendință similară apare în cooperarea Ungariei cu China. Este ca și cum ai juca pe un teren străin împotriva propriului teren, în afara tuturor regulilor posibile. Este exact ceea ce face Orban, a cărui politică demonstrează că este posibil să rămâi membru al UE și al NATO, dar să distrugi sistematic fundamentele acestora, în timp ce primești miliarde în subvenții și investiții de la cei împotriva cărora lucrezi.

Taras POPOVYCI,

expert

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий