John Bolton:  Trump a fost întotdeauna ostil  față de Ucraina

john-bolton-donald-trump

 

Fostul consilier prezidenţial pentru Securitatea Naţională, John Bolton,  a confirmat că președintele american a reținut în mod deliberat ajutorul militar acordat Ucrainei. Mai mult, Trump nu a manifestat niciodată o atitudine bună față de Ucraina, relatează The Independent.

Publicația americană  citează  fragmente din cartea lui Bolton „Camera în care s-a întâmplat”. În memoriile sale, Bolton a spus că Trump a fost întotdeauna ostil  față de Ucraina. Bolton scrie că Trump a văzut Ucraina ca un factor iritant și un obstacol în îmbunătățirea relațiilor cu Moscova.

Fostul consilier al președintelui american susține că toți oficialii de rang înalt au știut despre atitudinea lui Trump față de Ucraina. În 2019, la Biroul Oval, Trump s-a întâlnit cu secretarul american pentru energie, reprezentantul special al SUA în Ucraina, Kurt Walker și ambasadorul SUA la UE, Gordon Sondland.

Însuși Bolton nu a fost prezent la întâlnire. În schimb, a fost prezent adjunctul său, Charles Cooperman. Acesta din urmă  susține că la un moment dat Trump a spus: „Ucraina a încercat să mă omoare. Nu sunt interesat să-i ajut». Potrivit lui Bolton, Trump a ajuns la un moment dat la concluzia, fără nicio dovadă, că în 2016, anume Ucraina, nu Rusia, s-a afalt în spatele atacurilor cibernetice ale democraților.

Reamintim că un scandal politic a izbucnit toamna trecută, în urma unei conversații între Donald Trump și președintele ucrainean Volodymyr Zelenskyi. Democrații l-au acuzat pe liderul american că a făcut presiuni pentru a obține informații compromițătoare despre principalul său rival la alegerile prezidențiale — Joe Biden. Cu toate acestea, Senatul,   unde majoritatea  este deținută  de republicani, nu a susținut decizia.

Cartea lui Bolton urmează să fie publicată pe 23 iunie.

Anterior, Casa Albă a vrut să interzică publicarea cărții lui Bolton, până când „informațiile secretizate” nu vor fi eliminate.

Libertatea Cuvântului – www.lyberti.com

Добавить комментарий