Kievul şi-a exprimat dezamăgirea cu privire la decizia preşedintelui român de a-şi contramanda vizita în Ucraina

169243

Reprezentanţii Ministerului de Externe de la Kiev şi-au exprimat dezamăgirea cu privire la decizia preşedintelui României, Klaus Iohannis, de a-şi contramanda vizita din Ucraina. Prin contramandarea vizitei, preşedintele român vrea să protesteze faţă de adoptarea unei noi legi a educaţiei, care restricţionează predarea în limba minorităţilor naţionale, inclusiv în şcolile româneşti din regiunea Cernăuţi, relatează Radio Europa Liberă.

Iohannis şi-a explicat decizia, susținând că noua lege restricţionează drastic accesul minorităţilor la limba lor nativă, iar anularea vizitei transmite un mesaj extrem de puternic liderilor de la Kiev. O purtătoare de cuvânt a ministerului ucrainean de Externe a confirmat anularea vizitei lui Klaus Iohannis.

„Suntem dezamăgiţi că partea română nu vrea ca liderii să aibă un dialog”, se arată în reacţia MAE al Ucrainei. Joi, Iohannis s-a arătat extrem de afectat de adoptarea unei noi legi a Educaţiei, care a fost adoptată fără probleme de către omologul său de la Kiev, Petro Poroşenko.

”Această lege, dacă va intra în vigoare, va limita drastic accesul minorităţilor la educaţia în limba maternă. Şi pe noi ne doare acest lucru, avem foarte mulţi români în Ucraina şi pot să vă spun, aşa, în premieră, că ideea mea cu vizita în Ucraina a fost, de fapt, să mergem împreună în zona Bucovinei ucrainene, unde sunt mulţi români, ca să subliniem că ne preocupă”, a declarat preşedintele român în faţa jurnaliştilor de la Adunarea Generală a Naţiunilor Unite din New York.

Iohannis a precizat că i-a transmis personal decizia de contramandare a vizitei omologului său din Ucraina, Petro Poroşenko. De asemenea, liderul român a retras o invitaţie pentru preşedintele Parlamentului Ucrainei, care urma să vină în vizită la Bucureşti, precum şi pentru Poroşenko.

Reforma sistemului de învăţământ a stârnit un val de critici, comunitatea de români din Ucraina vorbind despre un proces de lichidare a şcolilor româneşti şi de ucrainizare a minorităţilor etnice. În acest sens, a fost semnate mai multe apeluri către preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, prin care se solicită respingerea prin veto a acestei legi.

Lasă un răspuns