Klaus Iohannis la Chișinău: „România va acorda Republicii Moldova până la 200.000 de doze de vaccin anti-COVID-19”

klaus-iohannis-romania-va-acorda-republicii-moldo

România va acorda Republicii Moldova până la 200.000 de doze de vaccin anti-COVID-19. Declarația a fost făcută de președintele României, Klaus Iohannis, aflat într-o vizită oficială în Republica Moldova. Preșdinta Maia Sandu a reiterat ajutorul necondiționat oferit de România pe tot parcursul independent al Republicii Moldova și a punctat rezoluțiile dezvoltării relațiilor de viitor între cele două țări, potrivit Agora.md, notează Libertatea Cuvântului.

„România va asigura până la 200 de mii de doze de vaccin și trimiterea la Chișinău a unei echipe de experți români care să ajute la strategia de vaccinare. Este nevoie de cooperarea autorităților din RM și implicarea acestora. România va furniza medicamente pentru îngrijirea pacienților care suferă de COVID-19”, a declarat liderul de la Cotroceni.

De asemenea, Bucureștiul va oferi 6 mii de tone de motorină în calitate de sprijin pentru agricultori. Totodată, România va furniza medicamente și echipamente pentru îngrijirea pacienților. În același timp, Ministerul Apărăii din România va face o donație separată de echipamente, medicamente și utilaje de luptă cu COVID 19.

Președinta Republicii Moldova a trecut în revistă cele mai mari eforturi depuse de România pentru dezvoltarea RM.

„România a fost alături de Moldova din prima zi de independență și a susținut-o ferm pe toate planurile. Ați fost alături de noi și la bine la rău. În acești ani România a renovat grădinițe, obiective culturale, sate întregi. Zeci de mii de copii și tineri din Moldova au învățat în liceele și universitățile din România cu burse acordate de statul român și au fost primiți ca acasă. România a sprijinit programe culturale, academice, dezvoltarea mass-media. Anul acesta am primit din partea României o donație foarte generoasă pentru gestionarea crize de COVID-19. Medicii români au lucrat cot la cot cu medicii noștri pentru a scăpa de pandemie”, a declarat șefa statului.

Totodată, Maia Sandu a punctat rezoluțiile de viitor pentru dezvoltarea relațiilor cu România.

„Îmi doresc să avem și proiecte de viitor comune, să consolidăm și să dezvoltăm legăturile dintre țările noastre și să le consolidăm prin investiții, printr-o infrastrucutură care să ancoreze Moldova și mai sus în spațiul european. Construcția unui pod nou între Ungheni și Ungheni, România va conecta cetățenii atât de Iași cât și de autostrada care va lega România de UE. Vreau să creăm un for economic care va dezvolta relațiile economice dintre cele două state”, a declarat președinta Republicii Moldova.

Klaus Iohannis se află marți într-o vizită oficială în RM. Este prima vizită a unui înalt demnitar de stat de la învestirea în funcției a Maiei Sandu.

Menționăm că liderul de la Cotroceni se întoarce la Chișinău după 5 ani, ultima lui vizită fiind efectuată în timpul mandatului președintelui Nicolae Timofti.

Libertatea Cuvântului – www.lyberti.com

Добавить комментарий