Klimkin propune majorarea perioadei de tranziție a Legii educației pentru minoritățile naționale din Transcarpatia

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ministrul de externe al Ucrainei, Pavlo Klimkin, a declarat despre necesitatea de a majora până la  cinci ani,  perioadă de tranziție, pentru implementarea Legii controversate a învățământului,  pentru reprezentanții minorităților naționale, notează interregionews.eu.

În același timp, ministrul de externe a subliniat că nicio țară – membru al NATO nu poate utiliza  Alianța pentru a soluționa  problemele bilaterale.

Pentru ca minoritatea  maghiară din Transcarpatia să se simtă  „ca la ei acasă“ și să beneficieze de grija continuă din partea Ucrainei,  ea are  nevoie de  stoparea procesului de limitare, deoarece „ei trăiesc în enclava fără o cunoaștere adecvată a limbii ucrainene și  noi trebuie să-I ajutăm în procesul de însușire a limbii“.

E necesar a se modifica  metodele de studiere a limbii  ucrainene, predarea unui număr de discipline în limba ucraineană și formarea profesorilor, – consideră ferm,  Klimkin.

Potrivit acestuia, este necesar să se mărească perioada de tranziție pentru punerea în aplicare a articolului din lege privind învățământul – până la 5 ani.

„În doi ani nu vom reuși să-l onorăm”, a spus ministrul de externe.

Klimkin, de asemenea, a spus,  că în caz contrar,  practicarea  referirilor permanente la Rusia  vor  permite  speculații  privind Legea  și  vor fi instigate emoțiile  care sunt necuvenite.

„Așa ceva  blocul NATO și sprijină, dar totodată, noi nu dorim  să-i facem pe maghiari mai puțin maghiari. Aceasta este o problemă importantă a identității lor naționale și o întrebare importantă, cum pot ei fi  buni cetățeni ai Ucrainei și în același timp maghiari prin  identitatea lor  națională. Noi trebuie  să atingem anume acest  obiectiv. Iar poziția blocului  NATO a fost întotdeauna foarte clară”, a spus Pavel  Klimkin.

Lasă un răspuns