Klimkin: Ucraina este dispusă să-și asume o parte din responsabilitatea pentru masacrul împotriva polonezilor (VIDEO)

1516635710-2392

Ministrul de externe al Ucrainei, Pavlo Klimkin, a declarat că este pregătit să recunoască vina „unor ucraineni” și să îngenuncheze în fata polonezilor care au devenit victime ale masacrului din Volynia, însă numai în cazul unui „compromis ideologic” cu Guvernul Poloniei. Totodată, șeful diplomației ucrainene i-a întrebat pe polonezi dacă și ei sunt pregătiți să facă pași reciproci, potrivit Rador.

„Întotdeauna le-am spus prietenilor noștri polonezi că eu sunt gata să recunosc vina unor reprezentanți ai Ucrainei sau ai unor unități ucrainene pentru ceea ce au făcut în Volynia. Dar voi sunteți gata să faceți același lucru? Eu sunt dispus să îngenunchez în fața victimelor de naționalitate poloneză, dar voi sunteți dispuși să faceți același lucru?” – a afirmat ministrul de externe al Ucrainei, abordând acest subiect la o întâlnire cu omologul său din Danemarca. Pavlo Klimkin a menționat că trecutul nu poate fi rescris, dar poate fi conștientizat prin dialog.

„Avem un trecut cu momente foarte bune și pagini foarte tragice. Acest trecut și nu poate fi rescris prin adoptarea unor legi, acest trecut poate fi înțeles și conștientizat numai prin dialog istoric. Pledam pentru un astfel de dialog istoric” – a declarat ministrul. Pavlo Klimkin a adăugat că manipularea politică a momentelor divergente ale istoriei poate duce într-un punct mort. „Memoria și percepția cu privire la acesta memorie poate fi comună. Sau alegem să jucăm jocuri politice, încercând să construim propria realitate istorică prin legi” – a explicat Klimkin.

Amintim ca președintele Poloniei, Andrzej Duda, a promulgat recent controversatele amendamente la Legea Institutului Memoriei Naționale, care incriminează persoanele care acuza Polonia de complicitate la crimele comise de naziști în timpul celui de-al Doilea Război Mondial sau neaga „crimele naționaliștilor ucraineni” împotriva poporului polonez. Legea a stârnit critici vehemente din partea SUA, Israelului și Ucrainei.

Lasă un răspuns