La 8 noiembrie 1869, s-a născut medicul Nicolae Paulescu — cel care a contribuit la descoperirea insulinei

Nicolae-Paulescu

La 8 noiembrie 1869, s-a născut medicul Nicolae Paulescu, unul dintre precursorii descoperirii insulinei, membru de onoare post-mortem al Academiei Române (m. 19 iulie 1931).

Nicolae Paulescu, profesor de fiziologie al Universității de Medicina și Farmacie din București, este cel care a descoperit pentru prima oara, în 1921, insulina, hormonul secretat de pancreas, care reglează metabolismul glucidelor, lipidelor, protidelor și mineralelor din organism.

Paulescu este cel care a demonstrat eficienta acestei substanțe în reducerea hiperglicemiei și care a folosit insulina în tratarea diabetului. Descoperirea sa a salvat milioane de vieți.

Enciclopediile îi prezintă însă, la acest capitol, pe doi „eroi canadieni” Frederick Banting și Charles Best care, în 1922, aveau să primească Premiul Nobel, în dauna lui Paulescu. Cei 30 de ani de muncă și stăruință în laborator ai profesorului au fost furați de cei doi tineri canadieni, care luaseră cunoștința de munca românului din publicațiile vremii. În baza articolelor acestuia, ei au reușit sa izoleze insulina și să o folosească în tratarea unui pacient. Cu 8 luni înainte, Paulescu publicase într-o revista de specialitate belgiana rezultatele cercetărilor sale sub titlul „Recherches sur le rôle du pancréas dans l’assimilation nutritive”. Doar ca n-o numise insulina, ci pancreina. În 1916, pe când se afla în stadiul final al cercetării, trupele germane ocupaseră Bucureștiul. A trebuit sa-și amâne anunțarea rezultatelor definitive.

Sursa: descoperă.ro

Добавить комментарий