La Bucureşti are loc reuniunea Comisiei interguvernamentale mixte ucraineano- române  privind protecția minorităților naționale (foto)

ambasada

În perioada 10 – 11 decembrie a.c.  la București (România)  are loc cea de  VII-a  reuniune a Comisiei interguvernamentale mixte ucraineano – române  privind protecția minorităților naționale, transmite Libertatea Cuvântului, cu referire la site-ul Ministerului Culturii din Ucraina.

Delegație ucraineană este  condusă de ministrul adjunct al Culturii din Ucraina, Svitlana Fomenko. Partea  română este reprezentată de Dănuţ Sebastian Neculăescu, Secretar de Stat la Ministerul Afacerilor Externe din România. Din cadrul delegaţiei ucrainene face parte guvernatorul interimar al regiunii Cernăuţi, Viktor Pavliuk şi ambasadorul Ucrainei la Bucureşti, Oleksandr Bankov.

Programul reuniunii prevede o evaluare a îndeplinirii de către fiecare  dintre părţi a obligațiilor care le revin în temeiul Protocolului, semnat de ambele părți la cea de a VI-a  reuniune a Comisiei, care a avut loc la Kiev pe 13 septembrie 2017.

De asemenea, părţile discută  chestiuni legate de reprezentarea în cadrul organelor de autoadministrare locală a persoanelor aparținând minorităţilor naţionale din ambele ţări, sprijinirea învăţământului în limbile minorităţilor, dezvoltarea identităţii etnice, lingvistice, culturale și religioase, precum şi  asigurarea drepturilor la informare în limba maternă.

Comisia mixtă interguvernamentală româno-ucraineană pe problemele asigurării drepturilor persoanelor aparținând minorităţilor naţionale, constituită în temeiul articolului 13 din Tratatul cu privire la relaţiile de bună vecinătate şi cooperare dintre România şi Ucraina, reprezintă un cadru de cooperare în vederea îndeplinirii angajamentelor asumate de cele două state în ceea ce priveşte menţinerea şi dezvoltarea identităţii etnice, lingvistice, religioase şi culturale a minorităţii române din Ucraina şi a minorităţii ucrainene din România, aceasta evaluând periodic modul de îndeplinire a prevederilor relevante din tratat. Comisia se întruneşte în sesiuni anuale; au avut loc cinci sesiuni: 10-12 noiembrie 1998 (Bucureşti), 25-26 noiembrie 1999 (Kiev), 17-18 mai 2001 (Bucureşti), octombrie – decembrie 2002 (la Bucureşti, respectiv Cernăuţi), noiembrie 2006 (Bucureşti), notează site-ul MAE al României.

pavluk-822x617

yx

image004

Lasă un răspuns