La Cernăuți a fost constituit Consiliul Național al Românilor din Ucraina

67367634_2322953871310303_8196752699945910272_o

Marți, 30 iulie a.c, în orașul Cernăuți a fost constituit Consiliul Național al Românilor din Ucraina – organ colectiv al reprezentanților mediului asociativ românesc din Ucraina, care are drept scop „promovarea priorităților și valorilor naționale, păstrarea identității etnice și sprijinul întregii comunității românești din Ucraina”.

Acest organ a fost creat prin străduința președintelui Societății Muzicienilor Români din Ucraina „Armonia” Dumitru Caulea.

În total Declarația de fondare a Consiliului Național al Românilor din Ucraina a fost semnată de 17 asociații și organe de presă, cu posibilitatea aderării altor societăţi, primari, profesori, mass-media de limbă română, personalităţi culturale etc.

Secretar-coordonator al Consiliului Național al Românilor din Ucraina a fost ales în unanimitate, pe un termen de 1 an, președintele Asociației „Malanca de la Crasna”, directorul Şcolii din Ropcea, deputat în Consiliul Regional Cernăuţi, Ștefan Mitric.

DECLARAȚIE

Noi, reprezentanții mediului asociativ românesc din Ucraina, declarăm că astăzi, 30 iulie 2019, ne-am constituit în Consiliul Național al Românilor din Ucraina.

Declarăm că vom sprijini diverse forme de cooperare colectivă, cu scopul de a consolida mediul asociativ românesc în baza viziunilor și aspirațiilor comune. Părțile semnatare ale acestei declarații își asumă angajamentul să colaboreze reciproc, să elaboreze poziții comune în cadrul relațiilor cu autoritățile ucrainene și românești, cu organizații și instituții internaționale ș.a., să participe constructiv la promovarea valorilor culturale românești, dar și a celor europene.

Ne vom sprijini reciproc în activitățile desfășurate pentru promovarea priorităților și valorilor naționale, păstrarea identității etnice și sprijinul întregii comunității românești din Ucraina.

Lasă un răspuns