La Cernăuți a fost inaugurat bustul poetei Rose Auslander

1526049190_7

Vineri, 11 mai 2018, pe Piața Preasfintei Marii din Cernăuți a avut loc inaugurarea bustului poetei bucovinene Rose Auslander.  Monumentul a fost amplasat în apropierea locuinței unde s-a născut și copilărit scriitoare.

La eveniment au fost prezenți primarul orașului Cernăuți Oleksii Kaspruk, ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Germaniei la Kiev Ernst Reichel, renumitul critic literar Petro Hyhlo, președintele comunității evreiești din Cernăuți  Leonid Milman și alții.

 Reamintim că cheltuielile legate de proiectare și ridicarea bustului au fost acoperite de MAE al Republicii Federale Germania prin intermediul proiectului „Traseul literar bucovinean-halicean” coordonat de Helga von Leuven și Petro Ryhlo.

Rose Auslander s-a născut la 11 mai 1901 la Cernăuți într-o familie de evrei ortodocși: tatăl său a fost Sigmund Scherzer iar mama Etie Rifke Binder. Scriitoarea s-a simțit mereu legată de istoria și cultura poporului evreu, așa cum se poate remarca și în unele creații ale ei, ca de exemplu poezia „Jerusalem”.

Foto: molbuk.ua

Lasă un răspuns