La Cernăuți a fost omagiat Grigore Pantazi, un mare artist coregraf de reputație europeană

DSC_0116

Duminică, 23 iunie a.c, lângă Capela mitropolitană Trei Ierarhi din cimitirul de la Horecea, orașul Cernăuți, a fost organizată o slujbă de pomenire a destinsului om de cultură Grigore Pantazi (6 februarie 1872 – 11 iunie 1939), personalitate emblematică a vieții culturale românești din Bucovina, un mare artist coregraf de reputație europeană originar din localitatea Costiceni.

Evenimentul organizat de Asociația sportiv-culturală „Ștefan cel Mare și Sfânt” (raionul Noua Suliță) a adunat zeci de oameni de bună credință din localitățile nouasulițene Costiceni, Vancicăuți, Berestea, Mahala, precum și din suburbia Roșa a orașului Cernăuți, inclusiv studenți, istorici, jurnaliști, bibliotecari și oameni de rând.

Parastasul întru pomenirea talentatului regizor de teatru, muzician, actor, coregraf, poet și pictor Grigore Pantazi, de la a cărui trecere în eternitate, pe 11 iunie 2019, s-au împlinit 80 de ani, a fost ținută de către Preacucernicul Părinte Cristofor Gabor.

Despre personalitatea lui Pantazi au vorbit președintele Asociației sportiv-culturală „Ștefan cel Mare și Sfânt” (Noua Suliță) Alexandru Munteanu și președintele Societății Bibliotecarilor Bucovinei (Cernăuți) drd. Vladimir Acatrini.

La finalul manifestării o coroană de flori a fost depusă la mormântul mamei sale Nadina Pantazi (1852-1932).

Din păcate, locul de veci al lui Grigore nu a fost identificat.

Sergiu Barbuța

Libertatea Cuvântului

DSC_0136

Lasă un răspuns