La Cernăuți a fost reînființară Societatea Muzicienilor Români din Ucraina „Armonia”

Cernauti_Dumitru-Caulea-e1549873930244

La Cernăuți a fost înregistrată oficial Societatea Muzicienilor Români din Ucraina „Armonia”. Fondatorii acestei asociații s-au declarat a fi continuatorii istorici și culturali ai societății „Armonia”, care a funcționat în Bucovina în anii 1881-1944.

Despre aceasta a comunicat pe rețeaua de socializare Facebook, Dumitru Caulea, dirijorul Corului „Dragoș Vodă” care a fost ales în funcția de președinte al societății.

Unii din liderii timpului nostru o zic cu voce tare – ”Astăzi doar se cânta și se dansează !!! ( se închid școlile , se împuținează drepturile noastre!)” 
– Da! Au dreptate, le înțeleg ideea.

Cum fiecare om cu ușurință își poate argumenta adevarul, așa și fiecare își poate argumenta și propria prostie. Adevărul suprem este istoria oricărui popor – în momente grele, la durere, a găsit alinare prin cântec, ungând sufletul prin doină, cântec de jale, cântec de înstrăinare … Prin cântec în lacrimi se spală durerea, chiar cu un pas înapoi, lăsând mâinile-n jos- ca în scurt timp, să facă 3 pași înainte!

Doar un popor puternic va recunoaște – da, astăzi suntem mai slabi! Dar știm ce trebuie să facem! Știu și eu și recunosc – mi-e frică… , căci m-a apasă Gloria vechii Societăți „Armonia”, dar știu și altceva – voi face totul și toate, ca să nu-mi fie rușine să Vă privesc în ochi, sau rușine la pomenirea înaintașilor noștri”, a declarat Dumitru Caulea.

Societatea de Cântare „Armonia” a fost înființată la 18 iulie 1881, la Cernăuți, la sugestia lui mitropolitului Silvestru Morariu–Andrievici. În raportul anual pe 1906 se menţionează numele întreg al societății: „Armonia”, societate pentru Cultivarea şi Răspândirea Muzicii Naţionale, Bisericeşti şi Lumeşti în Bucovina.

Lasă un răspuns