La Festivalul din Krakovia va fi prezentat un film ucraineano-român

dsc_7641

dsc_7641În perioada 31 mai – 7 iunie va avea loc cea de a 55-a ediţie a Festivalului Inter­na­ţional de Film de la Krakovia (Polonia). Pentru participarea la acest prestigios festival a fost ales filmul documentar „Intersecţia” a regizorului ucrainean de origine buco­vineană Dmytro Suholitki-Sobciuk.Filmul este o creaţie com

ună ucraineano-română în cadrul Programului „Aris­toteles Workshop”. Din partea ucraineană programul a fost susţinut de Centrul de business din Cernăuţi şi de Maria Porciuk, adjuncta Primarului de Cernăuţi, iar din partea română – de Consulul General al României la Cernăuţi, Eleonora Moldovan.
În film se relatează despre o zi din viaţa comunităţii rome de pe teritoriul Bucovinei. La intersecţia drumului provincial şi a traseului internaţional îşi începe şi îşi încheie ziua o comunitate de romi. Această intersecţie a căilor geografice o desparte de restul lumii şi o menţine în cadrul tradiţiei. Aici convieţuiesc generaţii întregi – de la mic la mare.
Vom aminti că regizorul filmului, Dmytro Suholitki-Sobciuk, este absolvent al Universităţii cernăuţene, apoi a studiat în atelierul lui Iuri Illenko la Institutul de Teatru şi Cinema „I. Karpenko-Karyi” din Kiev. Este laureat a mai multor festivaluri inter­naţionale, iar bucovinenilor le este cunoscut prin filmul „Malanca de la Crasna”.

Добавить комментарий