La Kiev, prin locurile  „movilene”

23 12 2019 LC site PM 1

La 21 decembrie s-au împlinit 423 de ani de la nașterea slăvitului mitropolit al Kievului Petru Movilă.

De numele lui Petru Movilă este legată o întreagă epocă din istoria ortodoxiei. A fost un caz rar, când un descendent demn, din neam de domnitori moldoveni, nimerind în Ucraina, a jucat un rol deosebit în istoria poporului ei. Feciorul domnitorului Moldovei Simion Movilă, Petru, a activat ca arhimandrit al Lavrei Pecerska şi ca mitropolit al Kievului, Haliciului şi a toată Rusia numai 20 de ani, însă a făcut incomparabil mai mult decât au realizat predecesorii săi pe parcursul unei perioade îndelungate. Anume în „perioada movileană” Biserica Ortodoxă Ucraineană a atins un nivel de dezvoltare destul de înalt, radiind lumină asupra întregii ortodoxii. De aceea unii cercetători îşi pun aceiaşi întrebare ca şi savantul ucrainean Iuri Venelin: „E o chestiune discutabilă care Petru a înfăptuit reforme mai importante, pentru a merita să fie numit „cel Mare” – Pentru I sau Petru Movilă?”.

Rămânând din fragedă copilărie fără tată, Petru Movilă a fost educat în mediul nobilimii poloneze, a participat în rândul oastei poloneze la Războiul de la Hotin din 1621, unde a fost rănit. Peste câțiva ani tânărul Petru Movilă își ia drumul spre Kiev, unde cumpără moșia de la Rubejivka. Acolo îl va primi pe viitorul mitropolit al Moldovei, Varlaam, și nu se exclude că acesta l-a îndemnat să se consacre vieții monahale. În anul 2008 la Rubejivka, în fața bisericii cu hramul Sfântul Arhanghel Mihail a fost înălțat monumentul mitropolitului Petru Movilă. Ceva mai înainte, în 1996, când a fost marcat jubileul de 400 de ani de la nașterea mitropolitului și în anul canonizării lui atât de Biserica Ortodoxă Ucraineană, cât și de Biserica Ortodoxă Română, la Rubejivka a poposit o rudă de al lui Petru Movilă – mitropolitul Olteniei Nestor. El a dăruit bisericii de aici o icoană cu chipul Sfântul Mitropolit Petru Movilă.

O astfel de icoană a fost adusă din România pentru  biserica de pe teritoriul Universității Naționale „Academia Movilenă din Kiev”, înființară de Petru Movilă. Este unica biserică pentru studenți din Ucraina.

O altă icoană cu chipul lui Pentru Movilă se află în unul din altarele catedralei Adormirea Maicii Domnului de la Lavra Pecerska, unde în anul 1647 și-au găsit odihna de veci rămășițele pământești ale lui apărătorului ortodoxiei (așa este caracterizat Petru Movilă). Altarul se află în partea stângă a catedralei, nu departe de locul fostului mormânt al lui Petru Movilă. Aici, o dată pe săptămâna – sâmbăta – oficiul divin este oficiat în limba română de părintele Dimitrie Popescu, originar din nordul Bucovinei. Spunem „fostul mormânt”, deoarece în toamna anului 1941, când armatele hitleriste au intrat în capitala Ucrainei, catedra principală a Lavrei a fost aruncată în aer. Cu mult mai târziu, printre ruinele catedralei s-a găsit placa de argint de pe sicriul lui Petru Movilă. Lingvistul Stanislav Semcinski, un bun cunoscător al limbii române și prieten al României, a descifrat inscripția de pe această placă, punând capăt discuțiilor despre anul nașterii lui Petru Movilă. Principele moldovean și viitorul mitropolit al Kievului a văzut lumina zilei în perioada luminoaselor sărbători de iarnă, în anul 1596.

Vasile Carlașciuc

DSC_1698 23 12 2019 LC site PM2 DSC_1654

 

Добавить комментарий