La mulți ani, limba română! — 21 Februarie, Ziua Internațională a Limbii Materne

ziua internationala a limbii materne

Ziua Internațională a Limbii Materne este sărbătorită anual pe 21 februarie în întreaga lume. Scopul este acela de a promova diversitatea lingvistică și culturală, precum și multilingvismul.

Pe 17 noiembrie 1999 a fost anunțată oficial de UNESCO și a fost recunoscută de Adunarea Generală a Națiunilor Unite prin aceeași rezoluție prin care 2008 a fost declarat Anul Internațional al Limbilor.

”Trăiască frumoasa şi cumintea limbă română! Fie în veci păstrată cu sfinţenie această scumpă Carte-de-boierie a unui neam călit la focul atâtor încercări de pierzanie.” — Ion Luca Caragiale

”Limba română la sine acasă e o împărăţie bogată, căreia multe popoare i-au plătit banii în aur. A o dezbrăca de averile pe care ea le-a adunat în mai bine de 1000 de ani, înseamnă a o face din împărăteasă cerşetoare…” — Mihai Eminescu.

”Limba este însăși floarea sufletului etnic al românimii.” — Mihai Eminescu

„A vorbi despre limba în care gîndești, a gîndi – gîndire nu se poate face decît numai într-o limbă – în cazul nostru a vorbi despre limba română este ca o duminică. Frumusețea lucrurilor concrete nu poate fi decît exprimată în limba română. … Ce patrie minunată este această limbă! Ce nuanță aparte, îmi dau seama că ea o are! Această observație, această relevație am avut-o abia atunci cînd am învățat o altă limbă.

„Nu spun că alte limbi, alte vorbiri nu ar fi minunate și frumoase. Dar atît de proprie, atît de familiară, atît de intimă îmi este limba în care m-am născut, încît nu o pot considera altfel decît iarbă. Noi, de fapt, avem două părți coincidente, odată este patrie de pămînt și de piatră și încă odată este numele patriei de pămînt și de piatră. Numele patriei este tot patrie. O patrie fără de nume nu este o patrie. Limba română este patria mea». — Nichita Stănescu în volumul Respirări.

„A vorbi despre limba română este ca o duminică. Limba română este patria mea. De aceea, pentru mine, muntele munte se numeşte, de aceea, pentru mine, iarba iarbă se spune, de aceea, pentru mine, izvorul izvorăşte, de aceea, pentru mine, viaţa se trăieşte.” — Nichita Stănescu

„Pentru mine, limba română e distanţa dintre inimă şi umbra ei, care se numeşte suflet.” — Fănuș Neagu

”Limba română este comoară fără cheie.” — Ioan Slavici în ”Dorința inimii”

”Cu cât scriu mai mult în franceză, cu atât mă fascinează mai mult limba română. De câte ori reîncep să scriu în limba română, redescopăr muzicalitatea limbii materne. Mă fascinează argoul jurnalistic, mă fascinează etajele argotice ale societăţii de consum.” — Matei Vișniec

Libertatea Cuvântului – www.lyberti.com

Добавить комментарий