Lansările de carte – sărbători spirituale

5 12 2021 SALONUL 4

Sfârşitul toamnei şi începutul iernii din anul curent în ţinutul bucovinean din ambele părţi ale frontierei a fost marcat prin lansări de carte. Lumina cărţii a înseninat amurgul anului. La 25-26 noiembrie, la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava s-a desfăşurat cea de a şaptea ediţie a Salonului Internaţional de Carte „Alma Mater Librorum”, la care au participat circa 20 de edituri, inclusiv din Ucraina. Este vorba de cărţile în limba română ale autorilor din regiunea Cernăuţi, apărute de sub auspiciile editurilor din vechea capitală a Bucovinei, precum şi din România. Au fost expuse volumele „Mesaje din trecut” de Dragoş Olaru, „Forţa destinului sau fereastra prin care priveşti cerul” de Ilie Luceac, câteva volume ce pretind a fi monografii ale unor localităţi: „Proboteşti: file de letopiseţ”, coautoare Tatiana Tutunaru Bârzu, „Şcoala din Proboteşti” de aceiaşi autoare, „Târnauca. Pagini de istorie” de Vasile Molodianov, „File din istoria satului Prisăcăreni” de Rodica Zegrea-Strugari, „Biserica din Costiceni” de Sergiu Barbuţa, „Ştefan cel Mare din poveştile tatei”, „Din toată inima, pentru Voroneţ”, „Neamul nostru de martiri” de Maria Toacă, „La răspântia Boianul” de Viorica Chibac-Cuciureanu, ediţie îngrijită de Maria Toacă, precum şi ghidul bibliografic „Vladimir Acatrini”.

Apoi ştafeta sărbătorii literelor române a fost preluată de „oraşul cărţilor” Cernăuţi. La 3-4 decembrie, la Palatul Naţional al Românilor şi în localitatea Mahala s-a desfăşurat cea de a opta ediţie a Salonului Internaţional de Carte Românească, organizat de Editura „Alexandru cel Bun”, Biblioteca Societăţii pentru Cultura şi Literatura Română în Bucovina „Mihai Eminescu” şi de Centrul Media BucPress, cu susţinerea Consulatului General al României la Cernăuţi.  Oaspeţii din România, care au participat şi la alte ediţii ale Salonului de Carte şi au împărtăşit cu românii nord bucovineni bucuria cauzată de noile apariţii editoriale,  au adus în ctitoria lui Alexandru cel Bun de pe malul Prutului respiraţia sfântă şi încărcată de glorie a verbului matern. Maica stareță a Sfintei Mănăstiri Voroneț, stavrofora Gabriela Platon,  a făcut o trecere în revistă a cărţilor Mănăstirii Voroneţ, una din ele fiind „Sfânta Mănăstire Voroneţ. Trei decenii de la reînfiinţare”.  Maria Olar, președinta Fundației Culturale  „Leca Morariu”, a adus şi a lăsat la Cernăuţi câteva exemplare ale cărţii „Iraclie şi Ciprian Porumbescu” de Leca Morariu şi Ilie Toronţiu.

5 12 2021 SALONUL 1

N-a putut fi prezent la actuala ediţie a Salonului de Carte Românească scriitorul de la Iaşi Ion Muscalu, autor de romane istorice din epoca medievală. Directorul Editurii „Alexandru cel Bun”, Alexandrina Cernov, membră de onoare a Academiei Române, a făcut o prezentare a operelor literare ale lui Ion Muscalu, subliniind că cititorii cernăuţeni şi admiratorii scrisului lui îl aşteaptă să vină în capitala Bucovinei cu noul său roman „Năframa Albă”, în care, potrivit doamnei Alexandrina Cernov, este aprofundată tema abordată de Ion Druţă în romanul său „Biserica albă”.

5 12 2021 SALONUL 2

Au fost prezentate şi unele cărţi ale autorilor cernăuţeni – Dragoş Olaru, Maria Toacă – expuse şi la Universitatea din Suceava, de asemenea şi alte titluri de carte.

A doua zi, la Mahala, participanţii la Salonul de Carte au fost primiţi ca aducători de veste bună a scrisului românesc. Ţinând cont de faptul că se apropie sărbătorile de iarnă, organizatorii au inclus în program şi un moment cu colinde. Scriitoarea şi publicista de la Suceava, Doina Cernica,  a dăruit cititorilor câteva cărți de povești și cele de călătorii  prin locurile sfinte, momentul care întregeşte atmosfera apropierii Sărbătorii Naşterii Domnului. La sărbătoarea cărţii au fost lansate monografiile despre localităţile Proboteşti şi Prisăcăreni, scrise de Tatiana Tutunaru Bârzu şi Rodica Zegrea Strugari.

5 12 2021 SALONUL 3

(V. K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий