Lavanda te fereşte de depresia de sezon

cvety-skamejka-buket-lavanda

cvety-skamejka-buket-lavandaLavanda este una dintre cele mai utilizate plante medicinale, atât în medicină, cât şi în dermatocosmetică, datorită numeroaselor sale proprietăţi terapeutice: antispastice, anticolitice, coleretic-colagoge (asigură buna funcţionare a vezicii biliare), antiseptice, diuretice, calmante, relaxante, anxiolitice. În sezonul rece combate răcelile, bronşitele, depresia.
Sub ce forme se poate utiliza lavanda: ceai – infuzie (2-3 căni pe zi) sau macerat la rece (2 căni pe zi); pulbere – o jumătate de linguriţă de 3-4 ori pe zi, înainte de mese cu 15 minute (se ţine sub limbă, du­pă care se înghite cu ceai sau apă); tinctură – o linguriţă de 1-3 ori pe zi; ulei esenţial (pentru administrare internă): adulţi – 5 picături de 2-3 ori pe zi.
Administrată intern, la­vanda are următoarele proprietăţi: stimulează secreţia de bilă, îmbunătăţeşte digestia. Este utilă în caz de colici abdominale, digestie dificilă, balonări; are efecte calmante şi relaxante, fiind una dintre cele mai eficiente plante antistres. Se utilizează în caz de stres, anxietate, nevroză, de­pre­sie, insomnie, distonie neu­ro-vegetativă. Lavan­da se re­comandă şi în caz de: cefalee, migrenă, gripă, bronşite, as­tmă; afecţiuni renale.
Extern, lavanda se foloseşte pentru băile cu lavandă (câteva picături de ulei esenţial adăugate în apa de baie); în afecţiuni renale, nevroză, oboseală, insomnie, depresie.

Добавить комментарий