Lider al comunității maghiare din Transcarparia, interogat de serviciile speciale din Ucraina

lider

Rectorul Institutului Maghiar din Beregove (regiunea Transcarpatia), Il’dik Oros, a fost convocată de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SSU) pentru a da explicaţii  în legătură cu discursul ţinut săptămâna trecută la Budapesta, notează Mukachevo.net.

Potrivit Il’dik  Oros, pe 14 noiembrie SBU a purtat o conversație cu ea  pe marginea  discursului ţinut la Budapesta pe 23 octombrie, în care a spus că maghiarii din Ucraina sunt oprimați prin metode fasciste.

Revista Kárpátalja.ma publică câteva idei din discursul Il’diko Oros de la Budapesta, unde a fost invitată pentru a comemora victimele Revoluției Maghiare din 1956.

„Forțele comunisto-fasciste din secolul XXI continuă  persecuțiile şi în zilele noastre, în special în Ucraina. Ei vor să facă ungurii din Transcarpatia vinovați de nereuşitele economice și politice care au loc în țară. În ultimii ani, a devenit  o practică frecventă ca canalele de televiziune să inducă în eroare opinia publică cu mesaje subversive despre comunitatea maghiară. Monumentele noastre istorice sunt distruse, este  rescrisă  istoria noastră“, – a declarat rectorul Institutului  Magiar din Transcarpatia, Il’dik  Oros.

Menţionam  că Il’dik  Oros este depuat în Consiliul Regional Transcarpatia şi un lider activ al comunităţii maghiare din această zonă.

Lasă un răspuns