Lilia HOLOMENIUK : „Visez să interpretez piese ale compozitorilor români”

hqdefault

Anul care își încheie crugul poate fi considerat unul reușit pentru pianista Lilia HOLOMENIUK (Gherman) de la Filarmonica regională „D. Gnatiuk” din Cernăuți. Ea a devenit laureată a Premiului regional „Sidi Tal”. „Mă întrebați pentru care merite? Mai fiecare colectiv al Filarmonicii, chiar și vocaliștii, au nevoie să fie acompaniați la pian. Și eu evoluez împreună cu ei, mă înscriu în armonia creată pe scenă de orchestra simfonică, de cea de cameră, ori de corul academic…”, își argumentează succesul doamna Lilia. Uneori este nevoită să cânte la clavecin și orgă, instrumente pe care le-a însușit de sine stătător. Iar calea ei în muzică a început în mod obișnuit – de la Școala de muzică pentru copii nr. 2 din Cernăuți.

CONCERT DE REVELION PENTRU MAMA ȘI TATA

– Am dorit ca fiicele mele, Lilia și Iulia, fiind eleve, să aibă o ocupație în plus și leam înscris la Școala de muzică pentru copii, își amintește tatăl lor, domnul Mihai Gherman, fost șef al Administrației Raionale de Stat Herța, în prezent funcționar la Consiliul Regional. Frecventarea școlii de muzică era luată de noi, părinții, în serios și ne bucuram de fiecare succes al lor. Și iată, odată, de Anul Nou, fiicele au hotărât să organizeze un concert de sărbătoare acasă, pentru mama și tata. Ne-au înmânat chiar și bilete. „Artistele” ne așteptau lângă pian, iar noi, spectatorii, ne-am reținut un pic. Când soția a văzut că am îmbrăcat costumul și mi-am pus cravata, a rămas uimită. „Păi, avem concert, i-am spus. Iar acesta este un eveniment”. Chiar și acum, când mergem la concertele Liliei, nu uităm să cumpărăm un buchet de flori.

Când Lilia a ajuns în prag de absolvire a școlii, în familie a avut loc o discuție serioasă. Tatăl Mihai vroia ca ea să învețe la economie, iar fiica avea părerea sa. Atunci a intervenit profesoara de muzică.

– Profesoara mi-a spus clar: „Nu-i luați copilului viitorul. Ea e pentru muzică”. Atunci mi-am dat seama că muzica pentru Lilia înseamnă totul, e destinul ei și am cedat, procedând just și cu înțelepciune, a recunoscut domnul Mihai Gherman.

– Am urmat Colegiul de Artă „I. Vorobchievici”, apoi Catedra de Muzică de la Universitatea cernăuțeană. Am absolvit Academia de Muzică „S. Prokofiev” din Donețk, unde profesoară mi-a fost artista poporului Natalia Cesnokova. Cu diplomă cu mențiune am revenit la Cernăuți, la Filarmonica regională, concretizează doamna Lilia.

„FIICA AVEA UN AN CÂND AM IEȘIT CU EA PE SCENĂ”

– Pianul este un instrument de bază și un pianist bun e de neînlocuit în orchestra simfonică și cea de cameră, afirmă doamna Lilia Holomeniuk. Sunt întrebată și mă bucur că măiestria mea interpretativă susține imaginea oricărui colectiv de la Filarmonică. Împreună cu ele am întreprins turnee în mai multe țări. Împreună cu membrii Corului academic am concertat chiar și în Coreea de Sud. Am evoluat sub bagheta unui vestit dirijor francez. Am avut un recital la pian împreună cu Vasyl Vovkun, directorul Teatrului de Operă din Lviv.

Pagini luminoase în biografia de creație a pianistei Lilia Holomeniuk sunt concertele, susținute de ea și Orchestra simfonică „Capriccio” în mai multe țări europene: Portugalia, Spania, Italia, Germania, Franța, Olanda. – În curând vom pleca în Austria, unde vom prezenta mai multe creații muzicale ale vestitului compozitor bucovinean, Eusebie Mandicevschi, care s-a afirmat în perioada austriacă, își destăinui planurile din viitorul imediat următor pianista cernăuțeană. Dar înainte de aceasta, în perioada 24-27 noiembrie voi fi angajată la un spectacol al Teatrului din Cernăuți, consacrat Olgăi Kobyleanska. Am și un rol neobișnuit – „sufletul Olgăi Kobyleanska”, pe care trebuie să-l redau cu ajutorul muzicii.

După toate probabilitățile, pe urmele mamei va porni și fiica Liliei Holomeniuk, Chira. Deocamdată ea învață la Școala de muzică pentru copii nr. 2, acolo unde a început calea în artă şi mama ei.

– Colegii mei muzicanți deseori o numesc pe Chira „fiica filarmonicii”. Ea a crescut acolo, afirmă doamna Lilia. S-a întâmplat așa că trebuia să acompaniez un concert când fiica mea era mică, de un an. Nu aveam în seama cui s-o las acasă și am luat-o la concert. Am așezat-o pe pian după culise și așa am interpretat partitura. Ea a șezut liniștită, admirându-mă. Pentru mine muzica este un destin, este viața mea. Aș fi fericită să afirme așa ceva și fiica mea, Chira.

„MUZICA ÎMI ADUCE O MARE BUCURIE…”

– Pentru a fi un bun muzician nu este suficient să ai numai talent, consideră pianista Lilia Holomeniuk. Trebuie să ai și anumite calități umane. Muzica îmi aduce o bucurie nemaipomenită, este o stare deosebită a sufletului. Pentru mine este foarte important comunicarea cu toți acei antrenați la pregătirea și prezentarea concertului.

Am origini românești și visez că interpretez piese ale compozitorilor români. Aș începe de la Ciprian Porumbescu. M-ar interesa și creațiile compozitorilor români contemporani. Îmi doresc asemenea piese în repertoriul meu, cu atât mai mult că deja am pornit de la Eusebie Mandicevschi.

Vasile CARLAȘCIUC

Добавить комментарий